Recente nieuwsberichten

Nederland: Strop van honderden miljoenen dreigt voor slimme energiemeter

fd.nl (19/11/2016) - De aanleg van slimme meters dreigt uit te lopen op een strop van honderden miljoenen euro's. Met de slimme meters wordt minder energie bespaard dan vooraf geraamd, en daardoor is de aanleg duurder dan de besparingen die ze opleveren.

De aanleg kost €3,3 mrd. Gehoopt werd op een 'opbrengst' van €4,1 mrd. Dat zit hem deels in besparingen. Als het energiegebruik inzichtelijk wordt gemaakt, zullen mensen eerder een zuinigere koelkast aanschaffen, zo is de achterliggende gedachte. Het energieverbruik van huishoudens zou naar schatting met 3,5% dalen door de slimme meters. In concrete bedragen is dat een besparing van €1,470 mrd.

Dat wordt waarschijnlijk niet gehaald, constateert het Planbureau voor de Leefomgeving. Een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft nu een slimme meter. De gemiddelde besparing door zo'n meter is nog geen 1%. In concrete bedragen: er wordt ongeveer €1 mrd minder bespaard dan was berekend.

Dan komt de totale 'opbrengst' van de slimme meters uit op €3,1 mrd. De kosten voor uitrol zijn €3,3 mrd. Dus is er een gat van €200 mln. Dat zal verrekend moeten worden via de energierekening van particulieren.

Kees Vringer, die namens het Planbureau voor de Leefomgeving de effectiviteit voor slimme meters onderzocht, benadrukt dat deze berekening niet spijkerhard is — er moeten nog veel slimme meters worden geïnstalleerd — maar wel heel aannemelijk. 'Het lijkt er op dat dit geld gaat kosten.'

Het probleem van de slimme meter is de te summiere terugkoppeling. Mensen met zo'n meter krijgen eens per twee maanden een verbruiksoverzicht. Dat is geen prikkel om het gedag te veranderen. Zogeheten in home displays, een kastje waarop mensen direct hun verbruik aflezen, werkt beter. Maar die worden nog onvoldoende verkocht. [Noot Beperk de Straling: de ervaring in o.m. de VS leert dat mensen geen interesse hebben om hun energieverbruik in detail te gaan te volgen of bestuderen via een ‘in home display’, dat in de praktijk dus evenmin enige energiebesparing oplevert, maar wel zorgt voor bijkomende stralingsblootstelling in de woonst en omliggende woonsten.]