Recente nieuwsberichten

Smartphone veroorzaakt kanker en maakt onvruchtbaar

Wat we al jaren melden, is opnieuw bevestigd: onze smartphone veroorzaakt kanker en maakt onvruchtbaar. Dit komt niet van complotdenkers, maar uit een studie opgesteld voor het Europees Parlement. De normen moeten dringend aangepast worden en de uitrol van 5G moet grondig herdacht worden.

In opdracht van de denktank van het Europees Parlement, werd deze studie opgesteld over de mogelijke gezondheidsimpact van 5G. Deze werd in juli 2021 publiek gemaakt. Het bericht is te vinden op de site van het Europees Parlement, met link naar de studie:

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=EPRS_STU(2021)690012

Hieronder de belangrijkste conclusies.

Kanker en onvruchtbaarheid
Deze studie, uitgevoerd door het Italiaanse Ramazzini Instituut, komt tot volgende conclusies over hoogfrequente elektromagnetische velden (EMV) of ‘straling’:

- EMV zijn waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen, in het bijzonder met betrekking tot glioma’s en akoestische neuromen (een specifiek type hersentumoren): dit besluit is gebaseerd op een duidelijk bewijs voor het kankerverwekkend effect bij dierproeven en een beperkt bewijs bij mensen;

- EMV hebben een duidelijke nadelige invloed op de mannelijke vruchtbaarheid en mogelijk ook op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Ze hebben mogelijk nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van embryo's, foetussen en pasgeborenen.

Op basis van het beschikbare bewijsmateriaal zouden hoogfrequente EMV van klasse 2B (mogelijk kankerverwekkend) naar klasse 2A (waarschijnlijk kankerverwekkend) moeten verschuiven.

Dat het bewijs bij mensen nog beperkt is, komt omdat men, in tegenstelling tot bij dierproeven, bij mensen niet een heel leven mét en een heel leven zonder gebruik van een mobiele telefoon kon testen. De toestellen zijn nog niet lang genoeg op de markt, iedereen gebruikt ze nu en we zijn ook aan andere milieuverontreiniging blootgesteld. Bij chemicaliën kan je meten hoeveel giftige stoffen iemand in zijn bloed heeft, maar je kan niet meten hoeveel straling iemand opgedaan heeft.

Huidige straling schadelijk

Deze effecten treden op bij frequenties van EMV tussen 450 en 6000 MHz, dus de frequenties waarop de huidige mobiele telefoons, wifi en andere draadloze toestellen werken en waarover al kennis beschikbaar is.

5G

5G zal deze frequenties ook gebruiken, met dezelfde risico’s. 5G zal bovendien leiden tot een belangrijke toename van de blootstelling waardoor het aantal mensen dat risico loopt toeneemt en ook een toename van het aantal gevallen kan verwacht worden.

Maar 5G zal ook op hogere frequenties werken. De studie stelt duidelijk dat er geen of onvoldoende onderzoek gedaan is naar de gezondheidseffecten bij de hogere frequenties van 24 tot 100 GHz die men in de toekomst voor 5G wil gebruiken, de zogenaamde ‘millimetergolven’. Omwille van deze gaten in de kennis, is het verantwoord om een moratorium op 5G millimetergolven in te tellen zo lang er geen adequaat onderzoek is gebeurd.

Beleidsopties

In de studie worden volgende beleidsopties voorgesteld aan de overheid:
- kiezen voor veiligere nieuwe technologie voor mobiele telefoons die het mogelijk maakt dat de blootstelling aan EMV wordt verminderd;

- herziening van de blootstellingsnormen voor het publiek en het milieu om de blootstelling aan de EMV van zendmasten te beperken: een norm van 5 à 6 V/m wordt voorgesteld in de conclusies.

- De huidige norm in Vlaanderen is 20,6 V/m bij 900 MHz. Die moet dus naar beneden.

- De norm in Brussel wordt voor de uitrol van 5G verhoogd van 6 naar 14,5 V/m. Die mag dus niet verhogen.

- invoeren van maatregelen om de vermindering van EMV-blootstelling te beperken. In het bijzonder wordt daar naar glasvezelkabel verwezen.

- voorzien van ‘no-EMF’ zones in gebouwen om passieve blootstelling van mensen die geen mobiele telefoon  of andere draadloze technologie gebruiken te beperken; om zo kwetsbare oudere mensen, mensen met immuniteitsproblemen, kinderen en elektrohypersensitieve personen te beschermen.

- moratorium op 5G millimetergolven, gezien onderzoek naar de gezondheidseffecten ontbreekt.

Overheden moeten de bevolking ook informeren over de gezondheidsrisico’s. Waar is onze overheid? De studie is al 2 maanden gepubliceerd en noch de overheid, noch de media informeert hierover de bevolking.

Evaluatie

De studie wil dat de technologische evolutie en de voordelen die eraan verbonden zijn verder kan gaan, maar op een veilige manier. Ze is dus een consensusdocument, gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis.

Als de overheid hier niks mee doet, dan moeten we concluderen dat economische belangen voorgaan op gezondheid en milieu.