Recente nieuwsberichten

Kilometerheffing: stralende zenders in elk voertuig?

 

Midden februari gaat in Vlaanderen een proefproject van start om na te gaan wat het effect is van een belasting per kilometer op het rijgedrag van de mensen. De belastingtarieven in het proefproject verschillen naargelang men op een autosnelweg, op een gewone weg of in het stadscentrum rijdt. Ook het tijdstip - binnen of buiten de spits - zou de tarieven beïnvloeden.

 

Het systeem bestaat er in dat in voertuigen 'on board units' worden geplaatst. Beperk de Straling maakt zich er zorgen over dat deze units bestuurders zullen blootstellen aan continue stralingspieken, of men dat nu wil of niet. Om de vele uitgestuurde signalen te verwerken zullen nóg meer zendantennes moeten worden bijgeplaatst en/of zal het vermogen van bestaande antennes worden opgedreven.

 

Een kilometerheffing lijkt dus weer een kortzichtige, ogenschijnlijk milieuvriendelijke maatregel te zijn die in ruil voor een wellicht verwaarloosbare milieuwinst, een andere schadelijke milieu-invloed aanzienlijk doet toenemen en schade toebrengt aan de menselijke gezondheid.

 

deredactie.be
bondbeterleefmilieu.be


Petitie tegen de kilometerheffing

 

 

Invoering kilometerheffing verloopt volgens planning

 

http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/30/767/15013


In januari 2011 sloten alle regering van het land een politiek akkoord, ze spraken af om een kilometerheffing in te voeren voor vrachtwagens, een proefproject op te starten voor personenwagens en werk te maken van een gecoördineerde hervorming van de verkeersbelastingen in de gewesten. Vorige week werd op een hoorzitting in het Vlaams parlement een stand van zaken gegeven.

De kilometerheffing voor vrachtwagens blijkt op schema te zitten. In mei 2013 werd de aanbestedingsprocedure opgestart om een provider aan te duiden die de ‘on board units’ voor vrachtwagens zal uitbouwen en onderhouden. Vervolgens werden de vijf beste consortia geselecteerd, die tegen eind januari een definitieve offerte konden indienen. Tegen Pasen wordt de provider geselecteerd. Die heeft vervolgens 18 maanden de tijd om de kilometerheffing operationeel te maken, zodat het systeem vanaf 1 januari 2016 in werking kan treden.

 

Positief nieuws is er ook over het proefproject voor een kilometerheffing voor personenwagens. Vanuit de bevolking was er zeer veel belangstelling om deel te nemen aan het proefproject. Er zijn een duizendtal proefpersonen gerekruteerd, die vanaf de tweede helft van februari met een on board unit zullen rondrijden om na te gaan of ze hun gedrag aanpassen als ze (virtueel) betalen per kilometer. Op basis van de resultaten van de test, die verwacht worden tegen de zomer, kan de volgende regering beslissen of de kilometerheffing voor vrachtwagens ook wordt uitgebreid naar personenwagens.

 

 

 


Binnenkort kilometerheffing in plaats van verkeersbelasting?

 

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1865068

 

Midden februari gaat een proefproject van start om na te gaan wat het effect is van een belasting per kilometer op het rijgedrag van de mensen. Dat schrijft De Morgen. Automobilistenvereniging VAB spreekt over volksverlakkerij.

"We willen weten wat het effect van zo'n kilometerheffing is op het rijgedrag van de mensen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V). Zo'n 1.000 mensen nemen deel aan het proefproject. De belastingtarieven in het proefproject verschillen naargelang men op een autosnelweg, op een gewone weg of in het stadscentrum rijdt. Ook het tijdstip - binnen of buiten de spits - zou de tarieven beïnvloeden.

 

Crevits benadrukt wel dat het nog niet beslist is of die heffing ook effectief wordt ingevoerd. "Ik ga geen uitspraken doen over het feit of die heffing er al dan niet komt en wat de eventuele tarieven daarvoor zouden zijn." Als de heffing er komt, dan zou het wel de bedoeling zijn dat de kilometerheffing de bestaande verkeersbelastingen vervangt. Voor buitenlanders die de Belgische wegen gebruiken zou nog aan een systeem gewerkt worden.

 

Bruno De Lille (Groen), de Brusselse staatssecretaris voor Mobiliteit, laat weten dat hij blij is dat het proefproject van start gaat. "Het is een financiële winst voor mensen die hun gedrag aanpassen. Anderen hebben vlot verkeer", meldt hij op microblogsite Twitter. "De verschuiving van taksen van het bezit van een auto naar het gebruik ervan is een goede zaak."
VAB: "Dit is volksverlakkerij"

 

Automobilistenvereniging VAB noemt het proefproject volksverlakkerij. "Men gaat op basis van 8 weten testen conclusies trekken", zegt Maarten Matienko van VAB in "De ochtend". "Als je op basis van dergelijke proef gaat concluderen dat rekeningrijden werkt, dan ben je totaal verkeerd, want dat geeft geen zicht op de effecten op de langere termijn."