Zendantennes

Drongen is zendmastoorlog beu

 

Na vijf weigeringen nu zesde aanvraag vlakbij woonwijk


Hln.be
- In de Zestiengemetenstraat in Drongen hangt een bouwaanvraag uit voor een zendmast. De voorbije tien jaar werd vijf keer een aanvraag ingediend voor zendmasten in die buurt, en telkens geweigerd. "Hoe arrogant is het om steeds opnieuw te proberen, maar 20 meter verder?", zuchten de buren.

In Drongen organiseren de omwonenden zich om bezwaarschriften in te zamelen tegen de komst van een zendmast. Nog maar eens. Ze kennen het klappen van de zweep, de voorbije tien jaar werden al vijf aanvragen ingediend, en telkens geweigerd. Eén keer, in 2012, moesten de bewoners daarvoor tot bij de Raad van State gaan. Uiteindelijk werd ook toen de vergunning geweigerd.

 

"Terwijl de stad Gent wifi in kleuterscholen preventief wil verbieden, wordt hier telkens opnieuw geprobeerd een zendmast te plaatsen vlakbij een woonwijk en een school", zegt Jan Allein van de actiegroep Beperk de Straling. Hier spreekt hij vooral als buurtbewoner. Het dichtstbijzijnde huis ligt overigens amper 15 meter verder. "Zo'n zendmast heeft een veel zwaardere impact qua straling dan wifi. Wij zijn dan ook bijzonder verontwaardigd dat er nog maar eens een poging wordt ondernomen om hier toch zo'n mast te zetten. Want er zijn ernstige aanwijzingen dat de straling van zo'n mast hersenkanker kan veroorzaken. Nu moeten wij ons opnieuw bezig houden met de administratieve rompslomp, met het inzamelen van bezwaarschriften, met het volgen van de procedures. Kortom, dat kost ons veel tijd en energie. De operatoren blijken door te zetten in de hoop dat wij het gaan opgeven."

 

Foute foto

 

Dit keer is het Belgacom die de aanvraag heeft ingediend. "Nog los van het feit dat de aanvraag onvolledig is, en dat de foto's een fout beeld van de situatie geven, gaat het vooral om een zinloze mast", zegt Allein. "Het gaat zelfs om twee masten, maar hoeveel antennes daar komen, is nergens te vinden. Dat kunnen er zelfs veertig zijn, want zo'n mast wordt niet alleen voor Belgacom geplaatst. In ons geval is zelfs de NMBS vragende partij, om de wachtenden in het station toe te laten te surfen op internet. Het gaat dus om de uitbouw van het 4G-netwerk."

 

Met onder meer de groep Beperk de Straling wordt er gewerkt aan een kaderakkoord tegen het onverstandig plaatsen van zendmasten. Maar zo lang dat er niet is, is het blijkbaar mogelijk een aanvraag in te dienen terwijl een zelfde aanvraag voor twintig meter verderop werd geweigerd. De vorige aanvraag ging over het kruispunt Antoon Catriestraat - Deinsesteenweg. De stad Gent kan in dit dossier niks doen, omdat het gewest de vergunningen aflevert. De stad kan wel een negatief advies uitbrengen, maar dat is niet bindend. Het gewest kan vanuit Drongen alvast 200 tot zelfs 500 bezwaarschriften verwachten.