Zendantennes

Opstoot van klachten over illegaal geplaatste 'GSM-repeaters'

 

Datanews.be - Bij het BIPT merkten ze de laatste weken een gevoelige stijging in het aantal klachten over gsm- en umts-signaalversterkers, zogenaamde 'repeaters'. Het telecomwaakhond zet daarom in een mededeling de puntjes op de 'i'.

Repeaters 'herhalen' de gsm- of umts-frequentie(s): ze zenden het ontvangen signaal na versterking opnieuw uit. De toestellen zijn vrij en legaal in de handel verkrijgbaar, zolang ze tenminste de gepaste wettelijke CE-markering dragen. De prijs, vaak afhankelijk van de specificaties van het toestel, varieert tussen de 250 en de 2500 euro.

"We stelden de laatste weken almaar meer klachten vast over die repeaters", legt BIPT-woordvoerder Dirk Appelmans uit. "Dat zijn klachten van mensen of bedrijven die plots een abnormaal slechte mobiele ontvangst ondervinden. Wanneer BIPT-experts ter plaatse komen, blijken er in de buurt vaak repeaters te zijn geplaatst, door bedrijven of particulieren. De operatoren zijn daarmee niet gelukkig, want de oplossing voor een zwakke ontvangst bij de ene creëert op die manier hinder bij de andere."

 

 

Het BIPT ergert zich aan websites en winkels die doen alsof de installatie van repeaters zomaar vrij toegelaten is. "Bepaalde websites en winkels maken reclame voor gsm- en umts-repeaters en laten soms uitschijnen dat de installatie eenvoudig is en dat het gebruik geen problemen zal veroorzaken. Mobiele operatoren zijn nochtans de enige die dergelijke repeaters mogen installeren. De vergunning die de gsm- of umts-operatoren hebben gekregen, wijst immers de frequenties op een exclusieve manier aan hen toe. Op die manier kunnen ze deze toestellen oordeelkundig inplannen in hun netwerk en zorgen voor een storingsvrije werking. Zij monitoren de werking van deze toestellen en grijpen zelf in indien er zich toch problemen zouden voordoen."

De handelaars zelf die repeaters aanbieden, moeten bovendien over een "algemene houdersvergunning" beschikken die is afgegeven door het BIPT. "Eén van de verplichtingen opgenomen bij het verlenen van een algemene houdersvergunning is dat de handelaar maandelijks aangifte doet van de verkopen. Aangezien particulieren geen repeater kunnen aanschaffen omdat ze er geen vergunning voor hebben, mag een handelaar enkel repeaters verkopen aan de mobiele operatoren of aan handelaars die eveneens over een algemene houdersvergunning beschikken."

Als illegaal geïnstalleerde repeaters gevonden worden, worden ze in beslag genomen. Er kan een juridische procedure worden opgestart die zou kunnen uitmonden in een boete, benadrukt Appelmans nog.

 

 

Zie ook: Het Nieuwsblad 25 juli 2012

Illegale gsm-antennes verstoren netwerken

Het gsm-netwerk in ons land wordt almaar vaker verstoord door particulieren of bedrijven die zelf kleine gsm-antennes plaatsen om een sterker signaal te hebben. De voorbije weken kreeg het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) daarover tientallen klachten binnen. Het plaatsen van dergelijke versterkers is illegaal en kan boetes opleveren van minimaal 1.200 euro.

De versterkers zijn voor een paar honderd euro te koop op het internet en worden volgens het BIPT steeds vaker gebruikt in ons land.

‘Alleen wij of een van de andere operatoren mogen zulke toestellen gebruiken', zegt woordvoerster Frédérique Verbiest van Proximus. ‘Want enkel wij kunnen die zodanig afstellen dat ze geen storingen veroorzaken. Wie er toch zelf één plaatst, riskeert een boete.'