Slimme meters

Frankrijk: intimidatie en (verbaal) geweld bij installatie slimme meters

Stop linky borden op metersNu ook in Frankrijk: netbeheerders komen met geweld en intimidatie slimme meters installeren bij mensen die er absoluut geen willen hebben. In Bretagne raakte een vrouw op leeftijd gewond toen een installateur haar tegen de vlakte wierp, en een ander koppel heeft klacht neergelegd omwille van intimidatie en verbaal geweld door de installateur/netbeheerder. Hetzelfde fenomeen doet zich voor in alle landen en regio's waar er geen opt-out mogelijkheid is voor slimme meters (= mogelijkheid om de meter te weigeren en een elektromechanische meter te behouden). In Nederland deed zich geen enkel dergelijk conflict voor, omdat mensen de communicatie-functie van de meter op elk moment kunnen laten uitschakelen.  

Wij roepen Minister Tommelein op om in Vlaanderen ook een opt-out mogelijkheid te voorzien, om dit soort uit de hand lopende conflictsituaties te vermijden.

Dit weekend waren er in Frankrijk trouwens twee nationale actiedagen tegen 'Linky', de naam die de "slimme" meter kreeg in Frankrijk.