Nieuwsartikels elektrogevoeligheid

Zwitserland: opstart van een nieuw medisch adviesnetwerk voor elektrosensitiviteit

De stoornis is niet wetenschappelijk erkend, maar het lijden van elektrosensitieve mensen is zeer reëel. Een nieuw netwerk van medisch adviseurs heeft als doel hun zorg te verbeteren. Deze maatregel is gebaseerd op een beslissing van de Bondsraad.

Op basis van een rapport dat in 2019 werd gepubliceerd door een werkgroep van het federale ministerie van Milieu, Transport, Energie en Communicatie over mobiele telefonie en straling, heeft de Bondsraad in 2020 besloten om blootstellingsmonitoring en een adviesdienst voor milieugeneeskunde over niet-ioniserende straling in te voeren. "Het Federaal Bureau voor het Leefmilieu heeft het Instituut voor Huisartsgeneeskunde van de Universiteit van Fribourg opdracht gegeven om het eerste Zwitserse medische adviesnetwerk voor niet-ioniserende straling, MedNIS, op te zetten, dat in september 2023 werd gelanceerd", legt Maurane Riesen uit. Het centrum, dat bestaat uit artsen die in heel Zwitserland praktiseren met behulp van de opleiding van MedNIS, heeft tot doel de zorg voor elektrosensitieve mensen te verbeteren en huisartsen te ondersteunen bij de follow-up van hun patiënten. "Het doel is ook om een medische en wetenschappelijke basis te ontwikkelen waarop kan worden voortgebouwd om steeds meer geschikte behandelingen aan te bieden, en om het onderzoek naar elektrosensitiviteit voort te zetten. De oprichting van een cohort van personen die ermee instemmen hun informatie te delen, zou het begrip van dit probleem moeten verbeteren", concludeert Maurane Riesen.

Automatische vertaling uit het Frans, zie het volledige artikel gepubliceerd op de website van de Zwitserse federale overheid, met name het Federaal Bureau voor het Leefmilieu.

Volledige originele versie: 

https://www.bafu.admin.ch/bafu/fr/home/themes/electrosmog/dossiers/electrosensibilite-un-nouveau-reseau-de-conseil-medical.html 

Volledige Nederlandse vertaling: 

https://www-bafu-admin-ch.translate.goog/bafu/fr/home/themes/electrosmog/dossiers/electrosensibilite-un-nouveau-reseau-de-conseil-medical.html?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=wapp