Stralingsbronnen

Draadloze DECT-telefoons

 

DECT-telefoons zijn de draadloze looptelefoons die in vele huiskamers, winkels en werkplekken terug te vinden zijn. Vandaag de dag is het zelfs moeilijk geworden om in de winkel nog een gewone telefoon met draad te vinden.

 

Net als een router voor draadloos internet veroorzaakt het basisstation van een DECT-telefoon (het ‘bakje’ waarin de telefoon staat) een grote hoeveelheid gepulste straling. Het stralingsniveau is nog sterker dan bij draadloos internet en is vergelijkbaar met een gsm-mast op 30 meter afstand. Veel mensen beseffen niet dat hun draadloze looptelefoon in huis voor méér straling zorgt dan alle gsm-antennes uit de buurt samen.


DECT_4   DECT_1


Wat is DECT?

 

DECT staat voor Digital Enhanced Cordless Telephony. Het is een technologie bedoeld voor draadloze telecommunicatie over korte afstand. Waar de gsm bedoeld is voor gebruik buitenshuis, is DECT voor binnenshuis. Het bereik van DECT is 100 tot 300 meter.

 

DECT-telefoons deden hun intrede midden de jaren ’90. Draadloze telefoons bestaan echter al langer. Voor de komst van DECT, maakte men gebruik van de CT-technologie (Cordless Telephony). Het verschil is dat de CT-modellen gebruik maakten van analoge signalen, terwijl DECT werkt met digitaal gepulste signalen. Dit verhoogt de kwaliteit van de gesprekken en de mogelijkheden, maar het is jammer genoeg ook veel schadelijker voor de gezondheid.

 

Bij privé-gebruik is er meestal één basisstation (eventueel aangevuld met extra handsets). Bij gebruik in bedrijven, ziekenhuizen, rusthuizen of andere grote oppervlakten, worden er meerdere basisstations of repeaters geplaatst, zodat het hele gebouw of terrein dekking heeft.

 

DECT_repeater_1

DECT_repeater_2

 

Voorbeelden van DECT-repeaters, gebruikt in ziekenhuizen, bedrijven, etc.

 

Artsen slaan alarm 

 

Eigenlijk is het basisstation van een draadloze telefoon een mini-gsm-mast in huis. De microgolfstraling die het basistation 24u op 24 uitzendt, ook wanneer er niet gebeld wordt, kan heel wat gezondheidsproblemen veroorzaken (voor een opsomming, zie de sectie 'draadloos internet' en 'antennes').

 

In 2002 hebben meer dan 1000 Duitse artsen hun bezorgdheid over DECT-telefoons uitgesproken in het ‘Freiburger Appell’. In het appel bestempelen ze DECT als een gevaar voor de volksgezondheid en vragen ze de overheid om dringend maatregelen te nemen.

 

Ook een senior stralingsexpert uit de Belgische Hoge Gezondheidsraad, Prof. André Vander Vorst, meent dat DECT-telefoons nooit op de markt hadden mogen komen. De technologie werd immers ontwikkeld voor industriële toepassingen en is veel te krachtig voor gebruik door particulieren, zo vertelde hij in een hoorzitting aan het Vlaams Parlement (voorjaar 2008)

 


DECTanimatie 
Visuele voorstelling van de straling van een DECT-telefoon (50 keer vertraagd afgespeeld). Een digitale mitrailleur voor uw lichaamscellen.


Zelfde risico's als de gsm 

 

De handset van een DECT-telefoon, die men tegen het hoofd houdt bij een gesprek, straalt net zoals een gsm, zij het minder krachtig.

 

Onder andere volgens de Zweedse wetenschappers Lennart Hardell en Kjell Hansson Mild houden DECT-telefoons dan ook gelijkaardige risico’s in als de gsm: tumoren in het hoofd, Alzheimer, Parkinson (artikel). Ook cognitieve problemen, zoals een verminderd kortetermijngeheugen, zijn mogelijk.

 

'Cordless Phones and Malignant Brain Tumors': een overzichtsartikel door Dr. Mae-Wan Ho


Dwars door muren 

 

De straling van DECT-telefoons gaat dwars door muren heen dus met een DECT-telefoon bestraalt men ook de buren.


DECT-babyfoons 

 

babyfoon_DECT_1

 

Een DECT-babyfoon. Stelt uw kind bloot aan een flinke dosis straling.
Met welke gevolgen op lange termijn?

 

 

Net zoals de oudere modellen van draadloze telefoons werkten ook babyfoons vroeger met analoge signalen. De meeste moderne babyfoons echter werken met de DECT-technologie en gebruiken digitale en dus schadelijkere signalen.

 

Baby's zijn extra kwetsbaar voor de effecten van straling omdat hun lichaam en hun zenuwstelsel nog in volle ontwikkeling zijn. Veel ouders rapporteren dat hun baby rustiger wordt en veel beter begint te slapen na het verwijderen van een DECT-babyfoon (en/of telefoon).

 

Moeten babyfoons dan afgeschaft worden? Neen. Er bestaan tegenwoordig ook stralingsarme babyfoons die weinig of geen schadelijke straling veroorzaken. Voorbeelden zijn de Vivanco Eco babyphone, de Angelcare AC420 en de analoge Super Nova.

 

Ook analoge babyfoons zijn een optie.

 

Vivanco_stralingsarme_babyfoon

 

Vivanco stralingsarme babyfoon

 

 

⇨ Artikel: Babyfoons kunnen de gezondheid van uw kind schaden

⇨ Een professor emeritus biologie linkt DECT-babyfoons aan autisme: Autism and DECT baby monitors


Stralingsarme draadloze telefoons (Eco DECT)

 

Verschillende fabrikanten bieden nu ook stralingsarme DECT-telefoons aan, ook bekend als ‘Eco DECT’. Een gewone DECT straalt zoals gezegd continu en altijd op maximaal vermogen. Stralingsarme modellen stralen enkel als er gebeld wordt en passen hun vermogen aan aan de afstand tot het basisstation. Als u dichter bij het basisstation staat zal dat dus minder krachtig stralen dan wanneer u verderaf staat.

 

aeg_fame_400_strahlungsarm

Ecodect gigaset

 

Opgelet: niet alle ‘Eco-DECT’s’ doen echter wat ze beloven.

Bepaalde modellen van AEG zijn betrouwbaar alsook de Gigaset-telefoons van Siemens met Eco DECT-functie. Men moet de telefoon zelf wel handmatig in 'Eco Mode Plus' zetten bij de instellingen!

De beste keuze blijft echter die voor een toestel met draad. Want zelfs al stralen stralingsarme DECT's minder, de hoorn zelf straalt nog steeds tegen het hoofd, net als een gsm, zij het minder sterk.

 

Demonstratie Eco-DECT:

 

 

Wat kunt u doen?

 

 • Gebruik een vast toestel met draad.

 

 • Als u echt niet zonder een draadloos toestel kunt of geen keuze hebt, koop dan een stralingsarm model (Eco DECT, zie hoger)

 

 • DECT op de werkplek? Probeer het aan te kaarten bij u werkgever of de arbeidsgeneesheer. Suggereer om eventueel over te stappen op stralingsarme modellen of toestellen met draad. Dit zal de productiviteit en het welzijn op de werkvloer enkel ten goede komen.

 

 • DECT bij de buren? Probeer het probleem met hen te bespreken en informeer hen over de gezondheidseffecten. Suggereer om eventueel over te stappen op een telefoon met draad of een stralingsarme draadloze telefoon, die u hen gratis kunt aanbieden.

 

 • Houd steeds zoveel mogelijk afstand tot DECT-basisstations, waar ook.

 

 • Gebruik een stralingsarme en/of analoge babyfoon, en informeer mensen in uw omgeving die een kind verwachten.

 

Wat kan de overheid doen?

 

 • Fabrikanten er door middel van productnormen toe verplichten om àlle draadloze telefoons en babyfoons stralingsarm te maken (dit wil zeggen: enkel straling wanneer er gebeld wordt en een aanpassing van de sterkte van de straling in functie van de afstand tot het basisstation).
  Aangezien productnormen een Europese bevoegdheid zijn moet hier bij de Europese autoriteiten op worden aangedrongen. Dit zou meteen ook zorgen voor een belangrijke energiebesparing.

 

 • Zorgen voor een vermelding op de verpakking van DECT-telefoons en DECT-babyfoons dat ze microgolfstraling uitzenden.

 

 • Actief sensibiliseren omtrent de mogelijke gezondheidsrisico’s van DECT.

 

 • DECT-systemen ontmoedigen of verbieden in scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en andere kwetsbare lokaties. Eventueel kunnen hier analoge systemen worden gebruikt. De overheid kan het goede voorbeeld geven door in overheidsgebouwen te opteren voor vaste telefoons.

 

Wat kunnen producenten van DECT-telefoons doen?  

 

ALLE draadloze telefoons stralingsarm maken (zie hoger). Technisch is het perfect haalbaar, dus waarom niet?

Voorplat

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Help mee sensibiliseren! 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gratis exemplaren van de brochure over de gezondheidsrisico's van WiFi en DECT. U kunt de brochure ook zelf afdrukken.

Om uit te delen aan familie, vrienden, kenissen, collega's, buren, ... !

 

U kunt de brochure ook zelf afdrukken:

 

download hier (pdf)