Recente nieuwsberichten

Stand van zaken van het proefproject slimme meters

Nieuwsbrief VREG, 26/01/2017 - "De Vlaamse distributienetbeheerders hebben in het kader van het proefproject 28.410 slimme kWh-meters en 16.384 slimme gasmeters geplaatst bij gezinnen en kmo’s. Meer dan 700 meters werden bij prosumenten geplaatst. De netbeheerders rapporteerden ons eind vorig jaar de stand van zaken."

  • Eandis heeft verschillende communicatiekanalen en meetopstellingen getest:
    • De Power Line Carrier (PLC)-oplossing in master/slave-opstelling (46%)
    • Stand alone oplossing (13%)
    • Appartementen configuratie (41%)

  • Infrax heeft voor het uitlezen van de slimme meters twee communicatiekanalen getest, Ethernet (75%) en GPRS (25%).

Belangrijkste conclusies

De gefilterde PLC-technologie van Eandis bereikt niet de verhoopte performantie. De keuze van Infrax bleek na evaluatie meer toekomstbestendig. De communicatie via een kabelnet (Ethernet) blijkt evenwel te duur. De keuze van de GPRS-modem blijkt uiteindelijk de beste.

Uit het proefproject bleek ook dat de interoperabiliteit bij slimme meters die met een bepaalde standaard (DLMS/COSEM) communiceren niet eenvoudig op te lossen was omdat een aantal codes vrij te kiezen is door de constructeur van de meters. DLMS/COSEM is een open protocol voor communicatie met smart meters (DLMS = “Device Language Message specification” en COSEM = “COmpanion Specification for Energy Metering”).

De netbeheerders concluderen dat er absoluut een keuze moet komen voor één companion standaard, die constructeurs hebben uitgewerkt, wil men interoperabele meters van verschillende fabrikanten kunnen uitrollen. De partij die de meters levert, kan ook best het AMM leveren dat de meters moet uitlezen. AMM of het geAutomatiseerd Meter Management systeem is het centraal systeem voor het capteren, verzamelen van meter- en meetdata en het communiceren met de slimme meters.

Door de communicatiemodule in de meter te integreren en het ontwerp van nieuwe meterkast te vervangen door de ontwikkeling van een nieuw kastdeksel, kunnen de kosten worden beperkt.

In 2017 zullen de netbeheerders nog een test opzetten bij budgetmeterklanten om de prepayment functionaliteit van de slimme meter te testen. Het is nog even wachten op de resultaten hiervan. De vraag van de VREG en Samenlevingsopbouw naar een weergave van het krediet op het display van de meter werd door de netbeheerders genegeerd. Wij zullen hier echter op blijven aandringen.

Vervolgstappen
We zullen het pilootproject rond smart prepayment verder opvolgen en hierover terugkoppelen.
Ook blijven we de Vlaamse Regering verder adviseren over de uitrol van de slimme meter.

Rapport: www.vreg.be/nl/document/rapp-2017-02