Recente nieuwsberichten

School in Aubange test de LiFi technologie, draadloos internet via licht


In Wallonië en Brussel zijn er al verschillende scholen, maar ook een gemeentebestuur en een ziekenhuis, die LiFi gebruiken in plaats van WiFi. Hopelijk is dit inderdaad een veiliger/minder schadelijk alternatief voor wifi en kan dit ook in Vlaanderen ingang vinden!

Automatische vertaling van het artikel van de RTBF over de installatie van LiFi in een school in Aubange (04/04/2022):

Een school in Aubange test LiFi-technologie, een digitale verbinding via licht

Heb je al gehoord van LiFi? De internetverbinding werkt dankzij het licht van LED-lampen. Leerlingen van de plaatselijke school in Aubange konden deze nieuwe technologie in hun klas testen.

Wat is LiFi? De volledige naam: Light Fidelity verwijst naar een technologie die draadloze communicatie mogelijk maakt dankzij de verlichting van LED-lampen waarvan de intensiteit kan worden aangepast. Verschillende scholen in Wallonië en Brussel hebben het al. In de nabijheid van een lichtbron maakt het de overdracht van informatie mogelijk. Om LiFi te laten werken, moeten infraroodkastjes aan het plafond worden geïnstalleerd, die verbonden zijn met de LED-lampen, en moeten op elk tablet ontvangers worden geïnstalleerd. Deze technologie heeft vele voordelen: "Ze is sneller, stabieler en veiliger, maar verbruikt ook minder energie dan WiFi", legt Cédric Gelpi van LiFi Solutions asbl uit.

Leerlingen overtuigd

De studenten moeten wennen aan de technologie, maar uiteindelijk verandert er niet zoveel aan hun gewoonten met WiFi, maar ze lijken overtuigd: "We kunnen op een andere manier werken en het is beter voor onze gezondheid", "Met WiFi zijn de golven niet goed voor ons lichaam". Bij WIFI zijn de golven niet goed voor ons lichaam. LiFi is door licht en daarom is het beter voor ons", voegde een andere student eraan toe.

In ieder geval lijkt ook de burgemeester van Aubange, François Kinard, gewonnen: "We willen de technologie na deze eerste test op grotere schaal in het gebied ontwikkelen. In overheidsgebouwen, scholen of zelfs via openbare verlichting zijn er vele mogelijkheden om de technologie te installeren. Vier scholen maken al gebruik van het systeem, dat is geïnstalleerd door de non-profitorganisatie LiFi Solutions asbl in Wallonië."