Recente nieuwsberichten

Aflevering VRT Factcheckers over straling

Wij waren aangenaam verrast door het item over elektromagnetische straling dat werd uitgezonden in het programma Factcheckers op VRT 1. Hoewel het onderwerp niet in de diepte werd behandeld en er in het begin foutief werd beweerd dat er geen bewijs is voor het kankerverwekkende effect, was deze aflevering toch zeer waardevol om bij het brede publiek in Vlaanderen een minimum aan bewustzijn te creëren over de stralingsproblematiek. De aflevering was verrassend eerlijk en informatief.

Herbekijk ze op VRT Max (account nodig):
https://www.vrt.be/vrtmax/a-z/factcheckers/5/factcheckers-s5a4/ (van minuut 09:00 tot 21:16)

Korte samenvatting van de inhoud:

Een van de programmamakers, Jan Van Looveren, geeft zijn bezorgdheid aan over de gezondheidseffecten van (hoogfrequente) elektromagnetische straling. In het bijzonder maakt hij zich zorgen over de blootstelling van zijn tienerdochters en andere jonge mensen, die vele uren per dag op de smartphone zitten en er ook 's nachts naast slapen. Er werd een stralings-meetexpert uit Nederland uitgenodigd die de stralingsniveaus in het huis van de programmamaker in kaart bracht. De microgolfoven, smartphones, laptop, wifi bleken te zorgen voor hoge niveaus, hoger dan wat woonbiologen als veilig beschouwen. De meetexpert gaf o.a. het advies om de wifi minstens ’s nachts uit te zetten. Vervolgens onderging de programmamaker een experiment op zichzelf. Na een half uur bellen met de gsm werd zijn hersenactiviteit gemeten en daar waren duidelijke verschillen te zien na het bellen. Vooral de hersengebieden gelinkt aan cognitieve verwerking werden beïnvloed. Vervolgens kwam neurowetenschapper Prof. dr. Sven Vanneste aan het woord, die zelf ook verschoten was van de effecten op de hersenen. De wifi thuis had hij op vraag van zijn vrouw daarom al uitgeschakeld of alleszins toch weggehaald uit de slaapkamer.

Zie ook het artikel op https://www.vrt.be/nl/over-de-vrt/nieuws/2024/04/29/factcheckers-over-phising-gsm-s-achter-het-stuur-en-de-gevaren/:

Factcheck: We moeten omzichtiger omgaan met apparaten die straling uitzenden

Het internet staat vol met artikels die waarschuwen voor de gevaren van toestellen die straling uitzenden. Als je de beweringen uit die artikels mag geloven, dan zou bijvoorbeeld de straling van een mobiele telefoon kankerverwekkend zijn. Toch stelt de wetenschap dan weer dat er geen duidelijk bewijs is dat gsm-gebruik ook echt kanker zou veroorzaken. Maar er wordt door veel wetenschappers wel weer aangeraden om het voorzorgsprincipe toe te passen, zeker bij kinderen. In Gent werd er zelfs al beslist om draadloos internet te verbieden in kleuterscholen en crèches.  

Jan zoekt uit hoe het nu precies zit en laat de straling in zijn eigen woning opmeten. Hij trekt ook naar een expertisecentrum voor neuromodulatie om te laten testen wat de invloed is van gsm-straling op zijn hersenen.  

"Ik maakte me op voorhand al wat zorgen over de invloed van de straling van een gsm en van wifi op de gezondheid van mijn dochters. Na deze factcheck kan ik niet zeggen dat die zorgen zijn weggenomen."

Jan Van Looveren