Recente nieuwsberichten

'Ook getest op mensen': misleiding alom

 

Onlangs ging het in het VRT-programma 'Ook getest op mensen' over straling. Zoals te verwachten viel was de informatie ongenuanceerd, misleidend en onterecht geruststellend.

 

Opvallend was dat in het programma enkel elektrotechnische ingenieurs aan het woord kwamen en geen medisch geschoolde experts. Wat hebben ingenieurs in hemelsnaam te zeggen over effecten van straling op de gezondheid?

 

Wat meer is, de ingenieur in kwestie, Luc Martens (Ugent) is CEO van het bedrijf Excentis, dat consultancy-opdrachten uitvoert voor de telecomsector. Denkt u dat we van deze man neutrale, betrouwbare uitspraken kunnen verwachten?!

 

Degelijke onderzoeksjournalistiek blijkt in ons land niet meer te bestaan.

 

De analyse van stopumts:

 

1. Het verschil tussen analoge en digitale gepulste straling - en vooral hoe dat voelt en wat gepulst doet - werd niet ter sprake gebracht. Ter geruststelling werd vermeld dat de FM-frequentie qua vermogen vele malen hoger is dan bv. de GSM. (Inderdaad, als de digitale frequenties met diezelfde vermogens zouden werken, dan vielen alle levende wezens meteen om en/of kregen ernstige huidklachten.)

 

2. De babyfoon toonde een zeer verontrustende waarde van 1,63 V/m, ver boven de aanbevolen waarde in het Bio-initiative rapport en eveneens ver boven de biologische Duitse SBM 2008 norm.

 

3. Deze doorsnee Vlaamse familie had klaarblijkelijk geen DECT telefoon in huis, veruit de grootste veroorzaker van elektrosmog.


4. In het aansluitende interview merkte Prof. Luc Verschaeve op dat laboratoriumproeven met dieren niets (geen tumoren) aan het licht had gebracht (Graag verwijzen wij daarvoor naar onze rubriek onderzoeken met de vele studies over de effecten van microgolfstraling bij planten en dieren). Prof. Verschaeve is klaarblijkelijk de studie van zijn Belgische collega Adang vergeten. Als wetenschapper zou hij beter moeten weten.


5. Ronduit onverantwoord was de opmerking dat GSM gebruik bij kortetermijn-gebruikers mogelijk zou beschermen tegen Alzheimer zonder te vermelden dat voor langetermijn-gebruikers in de categorie > 10 jaar bellen het risico op hersentumoren schrikbarend verhoogd is.

 

Over de wetenschappers die ter begeleiding van het programma geraadpleegd werden:
prof. Luc Martens is ingenieur, prof. Luc Verschaeve bioloog. Artsen kwamen niet aan het woord.
De redactie van Stopumts ontving uit België betrouwbare informatie van stralingsslachtoffers dat zij bij de selectie van het publiek werden geweerd.