Recente nieuwsberichten

De bekabelde digitale meter blijkt helemaal niet bekabeld te zijn!

Via het antwoord op een parlementaire vraag en ook de website van Fluvius vernemen wij dat de bekabelde meter die Fluvius vanaf januari 2023 verplicht moet aanbieden in werkelijkheid helemaal geen bekabelde meter is. Het gaat om een meter die met een kabel wordt geconnecteerd met een buitenantenne die op de gevel of aan de rooilijn wordt geplaatst. Dit is gewoonweg hallucinant. Dit beantwoordt niét aan de geest van de beslissing van het Vlaams Parlement/de Vlaamse regering en aan de bepaling in het Energiebesluit die stelt dat de communicatie via bekabeling moet gebeuren (en dus niet via het 4G-netwerk, ook niet met een buitenantenne).

Tenzij men over een groot domein beschikt zal een dergelijke buitenantenne zich altijd in de nabijheid van de woonst bevinden, of zelfs rechtstreeks op de gevel, en dus ook zorgen voor stralingsblootstelling binnenshuis en desgevallend in de eigen tuin. Mensen die willen kiezen voor een digitale meter zonder stralingsblootstelling willen evenmin een draadloze zendantenne op hun gevel of in hun tuin!

De installatie van een buitenantenne is ook allesbehalve gebruiksvriendelijk en laagdrempelig, en brengt werken met zich mee die ingrijpend zijn (doorboren (buiten)muren, openbreken tuin of oprit om verlengkabel te leggen, installatie van een zichtbare buitenantenne/voetpadkast, etc.).

Ook is de prijs die Fluvius wil aanrekenen voor een dergelijke “bekabelde” meter (tussen de 340 en 821€) totaal onaanvaardbaar. Het belemmert de politieke en door het Grondwettelijk Hof vastgelegde vrije en onbelemmerde keuze voor een niet-stralend alternatief.

Moeten we dit begrijpen als puur pestgedrag vanwege Fluvius? De consument zelf heeft niet gekozen voor deze uitrol van straling uitzendende meters, wordt verplicht deze te laten installeren en zou zich dus ook niet blauw moeten betalen om zich ertegen te beschermen.

Wat Fluvius nu uitgewerkt heeft, is louter een oplossing voor een probleem dat zij zelf hebben gecreëerd door te kiezen voor draadloze communicatietechnologie voor meters die zich vaak in betonnen kelders bevinden met weinig mobiel bereik. Inderdaad, in september 2022 werd in de media bericht dat slimme meters massaal niet werken en dat tienduizenden meters geen verbinding maken.
Dit wil Fluvius oplossen door een buitenantenne, wat ze nu blijkbaar gemakshalve meteen ook voorstellen als de “bekabelde” meter. Wij stellen ons de vraag welke moeite Fluvius eigenlijk heeft gedaan om oprecht de schouders te zetten onder de ontwikkeling van een werkelijk bekabelde meter (via glasvezel, coax of ethernet).

Wij schreven een brief naar Minister van Leefmilieu Zuhal Demir en naar Fluvius zelf om deze wantoestand aan te kaarten.

U wil geen stralende digitale meter in huis? Lees ons artikel 'Hoe een een bekabelde/niet-stralende digitale meter aanvragen' en onze FAQ over slimme meters.

Zie ook dit artikel op de website van VEHS Vlaanderen: ‘Bekabelde’ digitale meter met externe antenne!?.