Recente nieuwsberichten

Werkgroep 'Beperk de Straling' tegen wifi op trams

 

De plannen van De Lijn om draadloos internet aan te bieden op 45 trams in Gent en Antwerpen stuit op verzet. De extra service die De Lijn aanbiedt, druist in tegen het voorzorgsprincipe en stelt iedereen die dit openbaar vervoersmiddel neemt bloot aan hoge wifi-straling. Dat stelt de werkgroep 'Beperk de Straling' vrijdag in een reactie. De groep heeft De Lijn om een onderhoud gevraagd.

 

Donderdag raakte bekend dat De Lijn op hermelijntrams tegen eind november 45 wifitrams in Gent en 45 in Antwerpen voorziet.

De werkgroep ziet dat niet zitten. 'Ook reizigers waaronder kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en elektrogevoelige personen die geen gebruik maken van deze wifi-service worden passief blootgesteld om 'smartphone addicts' hun plezier te gunnen. Het wifi-aanbod van De Lijn op trams druist ook in tegen het advies van de Hoge Gezondheidsraad om op het openbaar vervoer niet te bellen of te surfen in de buurt van kinderen en zwangere personen omwille van de verhoogde stralingswaarden (omgekeerde kooi van Faraday). Ook het personeel en vooral de tramchauffeurs zullen permanent in een ongezond milieu van hoge stralingswaarden moeten werken', luidt de kritiek.

 

Ook de NMBS besliste om treinen te voorzien van wifi, maar overweegt in samenspraak met de werkgroep Beperk de Straling om ook wifi-vrije wagons te voorzien. 'Deze vervoersmaatschappij houdt wel rekening met het voorzorgsprincipe en het grondrecht op een gezond leefmilieu zoals onderschreven in art.23 van de Grondwet', aldus de groep.

 

 

Nieuwsblad.be / gva.be / standaard.be / ...