Recente nieuwsberichten

Opiniestuk in De Standaard: 'Telenet zendt krachtig tv-signaal uit... voor niets'

 

standaard.be - Door een juridische clash is een situatie ontstaan waarbij Telenet een draadloos digitaal tv-signaal uitzendt over heel Vlaanderen, waarop niets te zien is. Dat is wel heel veel nutteloze energie-, geld- en stralingsverspilling, schrijft Pedro Wyns.

 

Wie? Voormalig chef productiefaciliteiten en stralingsexpert bij VRT, nu onafhankelijk stralingsexpert

 

In navolging van het Digitenne-netwerk in Nederland besloot Telenet een paar jaar geleden een draadloos distributienetwerk voor digitale tv op te zetten via antenne, de zogeheten DVB-T-technologie. In februari 2010 tekende het daarvoor een contract met het Noorse Norkring, dat het monopolie op de zenderinfrastructuur heeft in Vlaanderen. De hele opzet moest vooral de concurrentie te verlammen en was niet gebaseerd op voorafgaande marktstudies.

 

 

Zo kwam het dat op 1 oktober 2010 drie grote zendernetwerken actief werden, zogenoemde muxen. Omdat de klanten (Medialaan, SBS) op zich lieten wachten en Telenet intussen doorhad dat er geen enkele belangstelling meer was voor zo'n draadloos betalend distributiesysteem, trachtte Telenet eind 2010 onder dit contract uit te komen. Dat lukte niet, en dus startte Telenet officieel met zijn 'Teletenne' op 2 juli 2012. Er werden decoders aangeboden, maar de belangstelling van de consument bleef miniem. Een van de redenen daarvoor was dat Medialaan geen akkoord gaf om zijn zenders VTM en 2BE via die weg te verdelen. Op 31 maart 2014 stopte Telenet dat Teletenne-verhaal, en vergoedde het de weinige abonnees.

 

Kafka

 

Nergens hoor je het vervolg op dat verhaal, dat uitdraaide op een juridisch opbod tussen Telenet en Norkring. Norkring voorzag immers in een boeteclausule bij een voortijdige beëindiging van het contract, en Telenet deed hetzelfde voor het geval dat Norkring zijn distributieplicht niet zou nakomen. Met als resultaat de huidige kafkaiaanse situatie dat Norkring uitzendt wat Telenet aanbiedt: niets dus. Begrijpe wie kan, maar sinds eind maart dit jaar staan er in heel Vlaanderen liefst 39 zware DVB-T-zenders 'niets' uit te zenden, naast de bestaande acht DVB-T-zenders van de VRT. Dat is een zinloze verkwisting van energie – onbegrijpelijk in tijden van energieschaarste. Gezinnen wordt gevraagd te besparen, terwijl deze zinloze grootverbruikers gewoon doorgaan. Ze beschikken zelfs over noodgeneratoren.

 

Helemaal onaanvaardbaar is de stralingsbelasting voor de bevolking die rond die zenders woont. Terwijl iedereen de mond vol heeft van de potentiële gevaren van gsm's en wifi, hebben we het hier over een geheel andere grootteorde: het vermogen van die DVB-T-zenders ligt liefst 200.000 keer hoger dan dat van een gewoon wifi-toegangspunt. Zulke zware zenders staan ook elders in Europa, maar steeds op hoge masten en ver buiten bewoonde gebieden. Om de door Telenet gevraagde dekking te kunnen realiseren, werden echter enkele zware zenders ingezet op veel lagere masten. Zo was het bizar om te lezen dat in Gent geprotesteerd werd tegen de straling van gratis wifi aan de Graslei, terwijl er om de hoek 100.000 maal meer vermogen in de lucht gezet werd door die DVB-T-zenders. Door een zieke twist in de Belgische wetgeving worden deze omroepzenders doodgezwegen en ontsnappen ze aan de stralingsnormen.

 

Ook bij de acht DVB-T-zenders van de VRT kan je vragen stellen. De VRT betaalt nu bijna 10 miljoen euro per jaar voor zijn draadloze distributie, waarvan het merendeel van de kostprijs DVB-T omvat. Behalve wat binnenschippers en kijkers in caravans zijn er amper gebruikers voor dit dure distributienet. Voor een kwart van dat bedrag zou de VRT drie HD-kanalen en vijf radionetten in heel Europa via satelliet kunnen aanbieden.

 

En dan zijn er nog eens veel meer digitale radiozenders (de DAB-techniek) met soortgelijke vermogens in dienst. Ze worden amper gebruikt door de Vlaamse bevolking, maar dragen hun steentje bij tot de elektrosmog.

 

Potentieel kankerverwekkend

 

Wetende dat de Wereldgezondheidsorganisatie de straling van dergelijke zenders geclassificeerd heeft als klasse 2B – wat potentieel kankerverwekkend betekent – zou het een goede zaak zijn voor de volksgezondheid om al deze zinloze zenders meteen uit te schakelen en te kiezen voor satellietdistributie, zoals in alle buurlanden al het geval is.

 

Het ontbreekt alleen aan politieke dapperheid om in te grijpen in deze kafkaiaanse situatie en vanuit de overheid opdracht te geven aan beide partijen om hun dispuut uit te vechten, zonder nodeloos honderdduizenden kilowatts on air te houden. Ook de VRT zou de stap naar satellietdistributie moeten overwegen. De vraag is: wie zal het initiatief nemen ?

 

-------

 

Integrale, niet-ingekorte versie van het opiniestuk: https://www.academia.edu/8941474/Inhoudsloze_digitale_televisie

 

Lijst van Norkring/Teletenne en VRT sites in Vlaanderen:

 

Antwerpen 1 x VRT en 3 x Telenet 10KW ERP/mux -

Brussel 1 x VRT en 3 x Telenet 10KW ERP/mux -

Egem 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -

Genk 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -

Gent 1 x VRT en 3 x Telenet 7 KW ERP/mux -

Sint-Pieters Leeuw 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -

Schoten 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -

Veltem 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -

Nieuwkerken Waas 3 x Telenet 10KW ERP/mux -

Oost-Vleteren 3 x Telenet 20KW ERP/mux -

Oud-Turnhout 3 x Telenet 10KW ERP/mux -

Attenrode Wever 3 x Telenet 10KW ERP/mux -

Meerhout 3 x Telenet 10KW ERP/mux