Recente nieuwsberichten
Lege tv-kanalen in Vlaamse ether
- Gegevens
- Geschreven: vrijdag 24 oktober 2014 08:44
standaard.be - Via de zendmasten die vroeger aan de VRT toebehoorden, worden 24 uur op 24 tv-kanalen uitgezonden waar niets op te zien is.
Voormalig VRT-medewerker Pedro Wyns schrijft vandaag op de opiniepagina's van deze krant over de merkwaardige 'lege' tv-kanalen in de Vlaamse ether. Die zijn het resultaat van de opdoeking van de geflopte Teletenne-dienst van Telenet. Volgens Wyns gaat het om een enorme verspilling van geld en energie, die bovendien een gevaar zou kunnen opleveren voor de volksgezondheid vanwege de (te) hoge zendsterkte.
'Onzinnig', zo noemt Prof. Erik Dejonghe van de Universiteit Gent de huidige situatie. Hij bevestigt dat er inderdaad nog signalen van Vlaamse zenders uit het Teletenne-aanbod, waaronder Njam en Studio 100, in de lucht zitten.
Deze bizarre toestand heeft een lange voorgeschiedenis. In 2009 verkocht de VRT zijn zendmasten aan het Noorse bedrijf Norkring, om met de opbrengst de renovatie en de digitalisering van zijn archief te betalen.
Contract
Het was de bedoeling om de Vlaamse kijker via die zendmasten een volledig aanbod van digitale zenders aan te bieden, in het DVB-T-formaat. Dat zou een alternatief zijn voor de tv-kabel van Telenet. Maar bij Norkring meldde zich maar één kandidaat om zo'n digitaal aanbod te lanceren: Telenet zelf. Dat bedrijf had nochtans weinig belang bij het succes van digitale televisie via de ether, omdat het veel meer verdient aan een kabelkijker.
Het Teletenne-aanbod flopte dan ook. Volgens Telenet waren er maar 'enkele honderden' klanten. Eind maart werd Teletenne volledig opgedoekt. Maar de zenders worden blijkbaar nog steeds uitgezonden. 'Wij leven ons contract met Telenet na en zenden uit wat zij ons aanreiken', luidt het commentaar van Norkring. Het bedrijf ontkent dat er een stralingsprobleem is. 'In het kader van de Vlarem 2 milieureglementering heeft Norkring voor elk van zijn zendmasten een dossier ingediend waaruit blijkt dat de elektromagnetische straling ver beneden de toegelaten normen ligt.'
In zijn opiniestuk merkt Pedro Wyns op dat ook de VRT haar eigen signaal nog steeds via Norkring in DVB-T-formaat uitzendt. Dat signaal is niet versleuteld, en kan dus in principe door iedereen met een DVB-T-antenne gratis bekeken worden. Maar bijna niemand heeft zo'n antenne en de uitzendingen zijn veel te duur, zegt Wyns.
VRT-woordvoerder Stijn Ombelets verwijst naar de beheersovereenkomst van de VRT, die een 'vrij toegankelijk lineair aanbod via fm, dab en DVB-T' moet aanbieden. 'Het is aan de Vlaamse overheid om te beslissen of dit in de toekomst al dan niet tot de opdracht van VRT behoort.' Volgens Ombelets volgen 'meer dan 100.000 kijkers' de DVB-T-uitzendingen, waaronder doelgroepen zoals binnenschippers.
----------------------------
Integrale, niet-ingekorte versie van het opiniestuk: https://www.academia.edu/8941474/Inhoudsloze_digitale_televisie
Lijst van Norkring/Teletenne en VRT sites in Vlaanderen:
Antwerpen 1 x VRT en 3 x Telenet 10KW ERP/mux -
Brussel 1 x VRT en 3 x Telenet 10KW ERP/mux -
Egem 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -
Genk 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -
Gent 1 x VRT en 3 x Telenet 7 KW ERP/mux -
Sint-Pieters Leeuw 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -
Schoten 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -
Veltem 1 x VRT en 3 x Telenet 20KW ERP/mux -
Nieuwkerken Waas 3 x Telenet 10KW ERP/mux -
Oost-Vleteren 3 x Telenet 20KW ERP/mux -
Oud-Turnhout 3 x Telenet 10KW ERP/mux -
Attenrode Wever 3 x Telenet 10KW ERP/mux -
Meerhout 3 x Telenet 10KW ERP/mux