Recente nieuwsberichten

Canadees auditrapport over slimme meters: kost enorm, voordelen nihil

 

meter-rectangle-NO-signs-MONEYEen recent auditrapport in Canada wijst uit dat de uitrol van slimme elektriciteitsmeters gigantisch veel heeft gekost maar dat de veronderstelde voordelen grotendeels fictief bleken te zijn. De meters bleken, in tegenstelling tot de beloftes van de energieminister, helemaal niet kostenbesparend te zijn en de veronderstelde energiebesparing is nihil. Er is slechts een bescheiden effect op het reduceren van pieken in energieconsumptie. Het slimme meter-programma werd opgestart zonder dat er een fatsoenlijke kosten-baten-analyse werd uitgevoerd.

 

Dit toont nog maar eens aan dat de push achter slimme elektriciteitsmeters komt van grote technologiebedrijven die hun nieuwe ‘slimme’ producten willen slijten en daarvoor actief lobbyen bij overheden. De zo mooi in de verf gezette voordelen zijn in realiteit slechts veredelde marketingpraatjes, het kost de maatschappij handenvol geld, onze privacy wordt verregaand aangetast en vooral: slimme meters zijn ‘stralingsbommen’ en een ramp voor onze gezondheid.

 

Ook Britse parlementsleden waarschuwden reeds voor de overmatige kost:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2750106/Smart-energy-meters-hit-families-pocket-say-MPs-Installing-devices-cost-savings-customers-make.html


En Duitsland verwerpt slimme meters om deze reden:

http://www.businessweek.com/news/2013-08-01/germany-rejects-eu-smart-meter-recommendations-on-cost-concerns

 

In Vlaanderen wil ook Minister van Energie Turtelboom verder werk maken van een geleidelijke invoering van slimme meters (in nieuwbouwwoningen, bij renovaties, bij ‘prosumenten’, …), zoals ze aangeeft in haar Beleidsnota energie: http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/beleidsnota-2014-2019-energie.

 

Laten we haar laten weten dat dit een bijzonder slecht idee is en dat mensen op zijn minst de mogelijkheid moeten hebben tot opt-out, zoals dat bijvoorbeeld ook in Nederland het geval is.