Recente nieuwsberichten

Brief aan Ista - stralingsbelasting nieuwe warmtemeters

Ista op verwarmingIn januari 2015 richtten vier werk- en actiegroepen tegen straling een brief tot het bedrijf Ista. Ista installeert energieverbruiksmeters in gebouwen, zowel kantoor- als appartementsgebouwen.

Een drietal jaar geleden verving Ista, net zoals haar concurrent Techem, de verbruiksmeters (warmtemeters) op radiatoren door digitale verbruiksmeters.

Problematisch is dat deze onnodig continu radiofrequente elektromagnetische signalen uitzenden. Bovendien worden in het gebouw ook 'datacollectoren' geplaatst, die alle signalen bundelen en eveneens voor blootstelling aan elektromagnetische straling zorgen.

Met behulp van een hoogfrequente stralingsmeter konden wij zelf reeds vaststellen dat de digitale verbruiksmeters met een hoge frequentie (om de zoveel seconden of minuten) elektromagnetische signalen uitsturen. Hoe warmer het verwarmingstoestel wordt, hoe sterker het signaal lijkt te zijn. Hierbij is sprake van significante piekwaarden, die in de nabijheid van de verbruiksmeters kunnen oplopen tot enkele honderden microWatt per vierkante meter (µW/m²).

Wij stellen Ista de vraag of het nodig is dat de verbruiksmeters (en collectoren) quasi continu, de hele dag (en nacht) door, signalen uitzenden. Wij menen van niet. Met de huidige technologie zijn er zelfs signalen in de zomer, wanneer de verwarming geheel uitgeschakeld is.

Een veilig alternatief bestaat

Het voordeel van het nieuwe systeem is dat het niet meer nodig is het gebouw binnen te treden, maar dat de signalen buitenshuis kunnen worden opgevangen. In onze brief vragen we om de verbruiksmeters enkel een signaal te laten uitzenden op het moment dat het Ista-personeel het verbruik effectief komt opmeten. Het meetapparaat van het personeel zou de verbruiksmeters bijvoorbeeld door een signaal kort kunnen activeren. De verbruiksmeter kan dan aan de hand van een eenmalig signaal het verbruik van de afgelopen periode doorgeven (een 'wake up' systeem, in plaats van een 'bubble up' systeem, in technische termen).

Doe-het-zelf-tip: mensen die op kantoor of thuis worden geconfronteerd met deze meters, kunnen de straling afzwakken door de meters te omwikkelen met aluminiumfolie.

 

Schematische voorstelling van het Ista-systeem:

Systeem Ista

 

 


Systeem van concurrent Techem, die eveneens overschakelde op draadloze verbruiksmeters:


Systeem Techem