Recente nieuwsberichten

Bluetooth in autoradio’s

Word lid van de Nederlandse Stichting EHS en lees er alles over in hun bulletin 55.

“Men komt ze steeds vaker tegen: autoradio’s met bluetooth die op geen enkele manier uit te schakelen is. Dit heeft als resultaat dat de bluetooth module in de autoradio gemiddeld 5 keer per minuut 5 seconden lang een discover signaal uitzendt met behoorlijk hoge veldsterktes van minstens honderd, maar vaak toch enkele duizenden microWatt/m².”

“Bij sommige autoradio’s schakelt de bluetooth uit als er geen telefoon gekoppeld is met de autoradio (veelal bij ingebouwde modellen). Bij andere autoradio’s schakelt de bluetooth uit wanneer je het frontje eraf haalt. Maar er zijn ook autoradio’s die zodra je de sleutel in het contact doet, bluetooth signalen uitzendt ongeacht of de radio aan staat, met of zonder frontje. Bij dit type is het onmogelijk om stralingsvrij te rijden en de enige oplossing is de autoradio loskoppelen.

 

“Modellen waarbij de bluetooth functie makkelijk in/uit te schakelen is zijn we nog niet tegengekomen. Er is namelijk nauwelijks informatie op voorhand beschikbaar bij fabrikanten. Je zult per merk moeten vragen bij welke autoradio’s de bluetooth eenvoudig volledig kan worden uitgeschakeld.”