Recente nieuwsberichten

Parijs wil koploper worden inzake stralingsbescherming - sluit nieuw charter af met operatoren

Le Monde, 02/03/2017 - Paris va réduire de 30 % l’exposition aux ondes des antennes-relais

Parijs wil koploper worden inzake stralingsbescherming in Europa en sloot daartoe een nieuw charter af met de telecomoperatoren. Dat charter wordt van kracht april 2017 en zal de blootstellingsnorm verlagen van 7 Volt per meter naar 5 Volt per meter. Wij onderschrijven echter de kritiek van de burgergroepering Priartem dat 5 V/m nog steeds veel te hoog is als norm. Onafhankelijke wetenschappers pleiten voor 0,6 V/m als maximum.

Bovendien stellen de operatoren dat ze dan meer, maar minder krachtige antennes zullen plaatsen. Méér antennes zijn nooit een goed idee en een strengere norm heeft enkel zin als het aantal antennes bevroren wordt. Meer antennes betekent dat de gemiddelde stralingsniveaus naar omhoog gaan en dat een grote groep mensen juist aan hogere niveaus zal worden blootgesteld. Het volgende document (in het Frans) legt het probleem goed uit, met cijfers ter illustratie: Pourquoi_3_Volt_par_metre_est_un_pseudoprogres.

Toch appreciëren we de inspanningen van het stadsbestuur van Parijs en hopen dat andere Europese steden gelijkaardige inspanningen zullen beginnen leveren.