Recente nieuwsberichten
Radarstraling zelfrijdende auto's
- Gegevens
- Geschreven: vrijdag 14 juli 2017 20:38
Minister Philippe Muyters pakt er fier mee uit: Antwerpen wordt een van de vijf Europese proeftuinen voor zelfrijdende wagens. Over enkele maanden start het 'IDLab' van UAntwerpen/Imec met de bouw van de ‘autonome’ snelwegen en de overheid zal zelf zelfrijdende auto’s de baan op sturen.
Wat er nooit bij verteld wordt is dat zelfrijdende auto's uitgerust zijn met radar-technologie, bedoeld om de omgeving te ‘scannen’, ter vervanging van het menselijk oog zeg maar. De straling uitgezonden door deze radars is sterk en heeft een bereik van 100-300 meter.
Het is nuttig de rechtszaken in herinnering te brengen van militair personeel, dat ernstig ziek werd van het werken in de nabijheid van radar. In 2002 nog hebben 450 soldaten en ex-militairen uit vijf verschillende landen verschillende Amerikaanse radarbouwers aangeklaagd, omdat ze kanker kregen door de stralingsblootstelling. Leukemie en teelbalkanker stonden op kop, maar ook bijvoorbeeld nier- en longkanker. In Duitsland spanden meer dan 800 voormalige strijdkrachten een rechtszaak aan tegen het Ministerie van Defensie om dezelfde reden.
Om dan nu elke auto te gaan uitrusten met radar-antennes, en wellicht ook antennes voor een mobiele internetconnectie, is op z’n minst ondoordacht. Zelfrijdende auto’s zullen op die manier zorgen voor een enorme stralingsbelasting op de baan en voor alle omwonenden, want die straling gaat dwars door muren heen.
Daarnaast zijn er dan nog de vele bijkomende zendantennes die langs de baan zullen worden geplaatst, in de communicatie over het project eufemistisch omschreven als “sensoren” die de zelfrijdende auto’s van informatie voorzien. Dit terwijl onze autosnelwegen nu reeds rijkelijk geflankeerd worden door een overdaad aan gsm- en 4G-zendmasten. Tegen de sterren op blijft met zendantennes bijplaatsen en worden netwerken bovenop elkaar gecumuleerd.
Het is noodzakelijk om te zoeken naar manieren en nieuwe technieken om de stralingsbelasting te reduceren en zo laag mogelijk te houden. Maar onze beleidsmakers worden geleid door een techno-utopisme dat hen blind maakt voor de grootschalige gezondheidsschade die ze riskeren aan te richten.