Recente nieuwsberichten

Doe mee aan onze briefactie slimme meters!


Danger smart metersBeperk de Straling organiseert een briefactie. We roepen mensen op om een modelbrief te verzenden aan de netbeheerders Eandis en Infrax, om hen te vragen om de nieuwe digitale, “slimme” elektriciteitsmeters niet te verplichten en zo stralingsarm mogelijk te maken. Het risico is immers reëel dat deze digitale meters draadloos gaan communiceren met de netbeheerder en dus nefast zullen zijn voor onze gezondheid.


U vindt de modelbrief terug hier.

Doe mee aan onze briefactie en verstuur de brief per post (voor eind november) naar:

Eandis
T.a.v. de heren Walter Van den Bossche en Piet Buyse
Brusselsesteenweg 199
9090 Melle

en

Infrax
T.a.v. de heren Frank Vanbrabant en Wim Dries
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel

Aanvullend op de brief per post, kunt de tekst ook versturen via het online contactformulier van Eandis en Infrax

Tot slot kan u de tekst per e-mail ook bezorgen aan:
kabinet.tommelein@vlaanderen.be, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om impact te hebben is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen reageren! Elke brief telt.

Als u meedoet, laat ons dat per e-mail weten, zo hebben we een idee van hoeveel mensen hebben gereageerd. U mag uiteraard ook uw eigen brief sturen.

Achtergrond

De Vlaamse regering besloot op voorstel van Minister van Energie Tommelein om vanaf 2019 digitale of ‘slimme’ elektriciteitsmeters te gaan uitrollen in Vlaanderen. Netbeheerders Eandis en Infrax zijn volop bezig met de voorbereidingen. Een openbare aanbesteding voor de fabricage van de nieuwe meters loopt en wordt in december dit jaar normaal afgerond.

Beperk de Straling schreef sinds 2015 verschillende e-mails en brieven naar Minister Tommelein, de Vlaamse parlementsleden en netbeheerders Eandis en Infrax, om te wijzen op de stralingsrisico’s en andere nadelen van slimme meters. Wij stelden ook een document op met technische tips om de stralingsblootstelling van slimme meters te minimaliseren.

Het blijft echter onduidelijk aan wat we ons mogen verwachten.

Het was een geruststelling om te horen van het kabinet van Minister Tommelein dat het “niet de intentie is van de minister om de meter verplicht te maken”. Maar we weten echter niet of deze intentie ook omgezet zal worden in een (wettelijke) garantie en of iedereen (ook prosumenten bijvoorbeeld, die zelf een deel van hun energie opwekken door bvb. zonnepanelen) de meter zal kunnen weigeren.

Enerzijds kregen we de positieve boodschap dat met onze bezorgdheid rekening wordt gehouden: “de digitale meter zal niet draadloos zijn” en “de digitale meter waar wij het over hebben geen draadloze meter is, maar een vaste”. Anderzijds kregen we geen verduidelijking over wat ‘een niet-draadloze, vaste meter’ precies betekent en voor welke communicatietechnologie dan precies gekozen zal worden. Men lijkt een ‘vaste meter’ mogelijk op te vatten als een meter vastgehecht aan de muur… maar dat is natuurlijk niet de kwestie. In mei 2017 communiceerde het kabinet ons vervolgens: “De feitelijke aanbesteding is in handen van de netbeheerders, deze valt niet onder de bevoegdheden van de minister. De distributienetbeheerders verwachten eind 2017 een beslissing te nemen.”. We vinden het jammer dat de minister zo de bal heel vrijblijvend in het kamp van de netbeheerders legt, zonder garanties te vragen qua stralingsblootstelling. We betreuren ook dat de communicatie eerder onduidelijk, verwarrend en zonder garanties blijft.

Vandaar nemen wij nu het initiatief tot een briefactie, waarbij wij iedereen oproepen om een modelbrief te versturen naar de netbeheerders Eandis en Infrax (die samen zullen fuseren in 'Fluvius'), bij voorkeur zo snel mogelijk, gezien de timing van de aanbesteding. De postadressen en de links naar de online contactformulieren vindt u terug in het kader bovenaan. U mag de brief als u dat wenst gerust aanpassen en er een persoonlijke toets aan geven.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen reageren, zodat de netbeheerders beseffen dat er bij de bevolking een vraag bestaat naar stralingsarme technologieën die geen schade aan de gezondheid veroorzaken. Doe dus zeker mee! Elke brief telt!

 

=> Nog meer achtergrondinformatie in onze nieuwsbrief van 4 november 2017.


Smart Attack! - Satirisch promofilmpje voor slimme meters in sixties-stijl