Recente nieuwsberichten

Steeds duidelijker verband tussen gsm-straling en schwannoma (zeldzaam soort tumoren)

Weer een nieuwe studie bevestigt het kankerverwekkend karakter van gsm-straling. Het gaat om een case study over een man die een zeldzaam soort tumor (schwannoma) kreeg in zijn dijbeenspier, exact op de plaats waar hij 8u per dag zijn smartphone in de broekzak bewaart.

Net dit soort tumor werd al in andere grootschalige studies (NTP, Ramazzini) in verband gebracht met radiofrequente stralingsblootstelling, met name schwannoma van het hart, van de hypofyse, speekselklieren, thymusklier, de drielingzenuw (hersenzenuw), het oog, baarmoeder, eierstokken en de geslachtsorganen (zie het artikel op Microwave News). Dit kan moeilijk nog als toeval worden gezien. Ook akoestische neuroma en glioma (hersentumor) werden in verschillende studies gelinkt aan RF straling en zijn eveneens een soort van schwannoma.

Een tweede case study uit Italië wordt momenteel voorbereid, over een vrouw die in haar voorarm een schwannoma ontwikkelde, net op de plaats waar ze elke dag gedurende een uur haar smartphone in een telefoonhouder bewaarde tijdens het sporten.


https://microwavenews.com/short-takes-archive/schwannoma-thigh

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1930043323005927?via%3Dihub


Artikel van Stichting EHS:

Casestudie uit Italie - tumoren door straling van smartphones?

Een 40-jarige man zocht medische hulp nadat hij een pijnlijke knobbel in een dijspier kreeg die in een periode van zes maanden steeds groter werd. Artsen identificeerden een 'spindelvormige massa' in de tensor fasciae latae-spier, die vervolgens werd gediagnosticeerd als een intramusculair schwannoom (zenuwtumor).

In gesprekken met de patiënt kwamen de artsen erachter dat de man zijn smartphone ongeveer acht uur per dag in de linkerzak van zijn broek droeg. Deze locatie 'komt op intrigerende wijze overeen met de locatie van de intramusculaire massa en de positie van de simkaart van de telefoon', aldus de auteurs.
De wifi van de telefoon was uitgeschakeld terwijl deze in zijn zak zat. Dit betekende dat de simkaart alle gegevensoverdracht verwerkte van bijvoorbeeld e-mails, berichten, sociale media en oproepen.

De auteurs van het onderzoek zijn voorzichtig met hun observaties. 'Hoewel we het intramusculaire schwannoom van de patiënt niet op sluitende wijze kunnen koppelen aan de locatie waar hij zijn smartphone bij zich draagt, veronderstellen we dat dit mogelijk als een risicofactor of een bijdragende factor kan hebben gediend.'

Ze wezen erop dat het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek radiofrequente straling, uitgezonden door mobiele telefoons, heeft geclassificeerd als een klasse 2B (mogelijk) kankerverwekkende stof en verwezen naar onderzoeken die aantonen dat straling van mobiele telefoons in verband is gebracht met een verminderde spermakwaliteit.

Ze zeggen dat 'het van het grootste belang is om te onderzoeken waar mensen hun smartphones bij zich dragen en mogelijke associaties met kwaadaardige woekeringen in het beenmerg of andere gezondheidsproblemen die verband houden met RF-straling'.

Waar bewaar jij je smartphone?