Recente nieuwsberichten

'Minister De Sutter heeft 5G geen strobreed in de weg gelegd'

Lezersbrief op 11/07/2024 gepubliceerd op de website van het magazine Humo.

Petra De Sutter wordt vaak gezien als een integere en respectabele politica. Ze kan het goed uitleggen en op een serene manier debatteren, maar het is nuttig te kijken naar wat ze de facto heeft gedaan als minister.

Mevrouw De Sutter weet goed genoeg dat er bij een deel van de bevolking bezorgdheden bestaan over elektromagnetische straling en 5G in het bijzonder. De verdere ontwikkeling van 5G dreigt te leiden tot een grote toename van zendantennes en stralingsniveaus, terwijl de concrete meerwaarde van die technologie onduidelijk en twijfelachtig is.

Voor ze zelf aan de macht kwam als minister van Telecommunicatie, leek ze die bezorgdheden ook serieus te nemen. Slechts vier jaar geleden, toen ze nog Europees Parlementslid was, schreef ze aan een bezorgde sympathisant: ‘Ons standpunt is heel duidelijk: geen 5G zolang niet bewezen is dat dat geen negatieve gevolgen heeft op onze gezondheid of het milieu. De industrie wil natuurlijk graag het omgekeerde (5G wordt ontplooid en dan moeten de tegenstanders aantonen dat er schade is), maar zoals u weet, zijn wij aanhangers van het voorzorgsprincipe, en ook in dat dossier moet dat gerespecteerd worden.’

Als minister keerde ze echter plotsklaps haar kar. Ze werd een voorstander van 5G en zonder enige kritische zin papegaaide ze de verkooppraatjes van de telecomindustrie na. 5G-technologie zou bijvoorbeeld positief zijn voor de gezondheidszorg en zou bijdragen aan een duurzame economie. Het omgekeerde is waar: de wetenschappelijke studies die wijzen op schadelijke effecten van dat soort straling op de gezondheid blijven zich opstapelen en het energieverbruik van 5G is catastrofaal. Een 5G-antenne verbruikt drie keer meer energie dan een 4G-antenne, er zijn zeker vijf keer zoveel antennes nodig en daarnaast is er het energieverbruik door het enorme dataverkeer dat ontstaat als je almaar meer apparaten connecteert.

De telecom- en de techsector behoren tot de meest winstgevende, en toch deelde minister De Sutter in de afgelopen legislatuur zeker 30 miljoen euro subsidies uit voor 5G-projecten, waaronder zelfs een project om 5G in een ziekenhuis te installeren! Dat is het absolute tegendeel van de toepassing het voorzorgsprincipe. Het is roekeloos en onverantwoord.

Er kwam ook een ‘informatieve’ overheidswebsite over 5G, waar alle risico’s en nadelige effecten vakkundig worden verzwegen of vertekend voorgesteld.

De krant De Tijd berichtte in 2020 dat De Sutter moest lobbyen bij de Brusselse groenen om de stralingsnormen te versoepelen, ondanks het feit dat die al herhaaldelijk versoepeld waren. Volgens De Tijd moest ze ‘het verzet van de groenen in Brussel breken’, wat blijkbaar gelukt is.

Telecomdossiers werden op het kabinet van minister De Sutter opgevolgd door twee gedetacheerde medewerkers van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), waarvan men zich kan afvragen of het wel zo onafhankelijk is. Nieuwsmedium Apache bracht in 2016 al de draaideurpolitiek in kaart tussen het BIPT en de telecombedrijven, waarbij raadsleden van het BIPT vervolgens telecomlobbyist worden en omgekeerd. De kabinetsmedewerkers in kwestie postten hun verwezenlijkingen van de voorbije legislatuur (waarvan er geen enkele te maken heeft met een betere bescherming van mens of milieu) onlangs op LinkedIn en werden overstelpt door positieve reacties van mensen uit de telecomindustrie. Wat is de samenwerking vlot verlopen! Hun wensen werden duidelijk ingewilligd.

Dat alles wijst op een totaal gebrek aan integriteit en moed bij mevrouw De Sutter. Het is kiezen voor de weg van de onverschilligheid en het gemak, want het is uiteraard véél makkelijker om vriendjes te zijn met een machtige industrie dan om ertegenin te gaan of te zorgen voor een betere regulering en omkadering. Het is zeer de vraag of we bij Groen nog terechtkunnen voor de bescherming van een gezond leefmilieu. Ik ken meer dan één persoon die om die reden niet meer op Groen heeft gestemd.