Recente nieuwsberichten

Lezing Prof. Dr. N. Van Larebeke over milieuvervuiling en gezondheid

 

Steeds meer mensen krijgen kanker. Het is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in ons land na hart- en vaatziekten. Bovendien duikt de vreselijke ziekte ook bij steeds meer jonge kinderen op. Elk van ons kent wel iemand in zijn familie- of kennissenkring die een vorm van kanker heeft, of, in het ergste geval, eraan gestorven is. En iedereen herinnert zich nog de media-aandacht rond Marie-Rose Morel die op 38-jarige leeftijd aan baarmoederhalskanker overleed.

 

Zijn de talrijke kankergevallen louter toeval of is er meer aan de hand? Moeten we kanker beschouwen als een beschavingsziekte, heeft het te maken met onze manier van leven, is er erfelijkheid mee gemoeid? Of is er ook een rechtstreeks verband met de voortschrijdende milieuvervuiling? En, is ons voedsel echt wel zo veilig als men ons doet geloven? Allemaal vragen waarop Prof. Dr. N. Van Larebeke, specialist kankerpreventie,verbonden aan de Universiteit van Gent een antwoord geeft. Volgens hem is er geen twijfel mogelijk: de impact van de milieuvervuiling op onze gezondheid is desastreus. En hij is, als eminent deskundige en woordvoerder van het Steunpunt Milieu en Gezondheid uitzonderlijk goed geplaatst om zijn stelling kracht bij te zetten. Het Steunpunt voert in opdracht van de Vlaamse overheid onderzoek naar de invloed van milieufactoren op de volksgezondheid. De resultaten zijn bijwijlen erg schokkend. N. Van Larebeke schuwt de scherpe uitspraken niet. Dat de gemiddelde levensverwachting van de mens nu hoger is dan dertig jaar geleden, hebben we te danken aan de evoluties in de gezondheidszorg en de verbeterde arbeidsomstandigheden. Maar de kans om gezond te zijn als je zestig bent, is nu wel veel kleiner dan dertig jaar geleden.

 

 

Dit komt letterlijk uit:

 

http://www.prettiggeleerd.be/agenda/e/de-impact-van-milieuvervuiling-op-onze-gezondheid/5c384041-a6cb-4a00-9ac0-9b9ae20787cb