Recente nieuwsberichten

Beperk de Straling reageert op schrijven Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

  

Hierbij de e-mail die op 16 aug. 2011 werd verstuurd naar dhr. Mart Verlaek van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van Vlaams Minister Schauvliege.

 

  

Beste Mart,

 

Hierbij verwijs ik naar jouw antwoord aan dhr Danny Lambert inzake elektromagnetische straling en gezondheid.

 

Hierbij refereer ik naar de volgende op France 3 uitgezonden reportage  

http://videos.nextup.org/France3/Hors_Serie_Mauvaises_Ondes/16_05_2011.html   

die inhoudelijk een afspiegeling is van wat hier ook in Vlaanderen afspeelt , namelijk de ontkenningsstrategie van het kabinet Schauvliege mede ondersteund door ex-VITO leden  ( Verschaeve, DeCat en Maes) die in functie van het kabinet Schauvliege de opdracht kregen  om alle studies die een schadelijk effect voor de gezondheid aantonen te ontkennen. Zeer opvallend is ook de negatieve classering van onze eigen HGR als onbetrouwbaar en op weinig expertise berust (3/10) tov deze van de Nederlandse Gezondheidsraad en het ICNIRP (10/10).

 

Belangrijk (zie ook de reportage) is de verwevenheid van leden van gezondheidsraden en het ICNIRP. De Europese commisisie verbiedt echter het gelijktijdig lidmaatschap tss het ICNIRP en nationale gezondheidsraden. Zo is bijvoorbeeld Eric van Rongen  vast lid van de ICNIRP en tergelijkertijd secretaris van de Nederlandse Gezondheidsraad.

 

Ook Luc Verschaeve heeft banden met de ICNIRP als lid van de Standing Commitee on Biology waarvan de voorzitter, jawel .....Eric van Rongen is!

zie: http://www.icnirp.org/sc2.htm

 

Ongemeen veel experten en beleidsverantwoordelijken is opgevallen, dat de in opdracht van het kabinet Schauvliege en door Verschaeve uitgevoerde analyse, gepubliceerd in de informatiemap "Zendmasten een hot item" , er enkel op is gebaseerd om ALLE onafhankelijke onderzoeken en resultaten die aanwijzingen van biologische effecten op de gezondheid aantonen negatief te beoordelen , waarbij tevens niet geschuwd wordt om de interpretaties en de kennis van desbetreffende  onderzoekers in vraag te stellen. Vele van de door ons aangesproken experten en beleidsverantwoordelijken brengen ons ter kennis dat er nergens in de wetenschappelijke vakbladen  een  dergelijke  manier van  negatieve analyse terug te vinden is. Voor hen berust de analyse van Verschaeve op een bewuste strategie om het besluit van Schauvliege goed te praten omdat ze zo verdomd opvallend de resultaten van de onafhankelijk onderzoeken ondermijnt en negeert. Zelf de onderzoeksresultaten van één van de leden binnen de werkgroep niet-ioniserende straling  van de HGR dr.Dirk Adang wordt gewoonweg de grond ingeboord en erger nog : de expertise van de HGR wordt door hun eigen voorzitter  (L.Verschaeve) in twijfel getrokken en publiekelijk lager geschat dan de expertise van de Nederlandse Gezondheidsraad en  de ICNIRP waarvan de bevriende Eric van Rongen respectievelijk secretaris en notoir lid is.

 

De informatiemap "zendmasten een hot-item" dient enkel om de beleidsverantwoordelijken, ambtenaren en overheidsdiensten die leek zijn in de materie naar de mond van Schauvliege en de industrie te praten. Dit werd ook duidelijk tijdens de provenciale infosessies waar geen enkele opmerking noch kritische vraag werd gesteld aan de sprekers, met uitzondering van Beperk De Straling.

 

Gelieve mijn opmerkingen (blauwe) op onderstaande tekst na te lezen:

 

Vriendelijke groeten,

Jan Allein

werkgroep Beperk De Straling

 

 

Elektromagnetische straling en gezondheid

Tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van mobiele communicatiesystemen zoals gsm-toestellen, bluetooth, babyfoons en draadloos internet. Toch blijven mensen zich vragen stellen over de mogelijke effecten op onze gezondheid. Draadloze communicatie zoals gsm’en maakt immers gebruik van radiofrequenties (een soort elektromagnetische straling).

 

 Fout: het moet zijn: radiofrequente straling en dan heel specifiek: via impulsen gemoduleerde microgolven (HGR 25juni 2008) of  gepulste microgolven.

 

Naar mogelijke effecten wordt al lang onderzoek gedaan. Op basis hiervan is het duidelijk dat die straling thermische effecten (opwarming) kan veroorzaken als de stralingsintensiteit groot genoeg is. Als de opwarming van het lichaam te groot is (temperatuur toename groter dan 1°C), dan kunnen thermische effecten verantwoordelijk zijn voor zo goed als alle biologische verstoringen, zoals wijzigingen in de bloedspiegel, immunologische tekorten, voortplantingsstoornissen, genetische effecten en kanker. Bij draadloze toepassingen zoals wij die gebruiken treden geen thermische effecten op omdat de stralingsintensiteit te laag is.

  

Volledig fout: genetische effecten, en immunologische responsen treden op door blootstelling aan het 'type' straling waarbij cellen reageren met oxidatieve celstress en citokinecascades, een identieke reactie van cellen tegen vreemde aanvallers. Deze effecten worden vastgesteld onder 400 X lagere vermogens dan de huidig toegelaten vermogens waarbij de onderzoekers de vermogens bewust zo laag houden om net die thermische effecten uit te sluiten.

 

De aanmaak bv.van Vit D in het lichaam wordt veroorzaakt door UVB straling en niet door de andere frequenties. Het is dus heel specifiek UV B straling die verantwoordelijk is voor dit effect, maw, cellen reageren specifiek op frequenties en aard van de straling waarbij deze effecten  niets te maken hebben met opwarming. Idem voor het zien van kleuren in het optisch spectrum. Ieder kleur heeft een andere frequentie. Dit geldt ook voor blootstelling aan kunstmatige gepulste microgolfstraling, cellen ( en niet alleen menselijke) reageren daar ook op. Geen wonder dat men  vaststelt dat Espen (bomen) doodgaan wanneer ze permanent blootsgesteld worden  aan gsm-straling, een fel gecontesteerd onderzoek van de Universiteit in Wageningen , maar nu ook recent gerepliceerd met de zelfde resultaten aan de Californian University USA.

 

Het is dus wetenschappelijk onjuist om de thermische effecten als veroorzaker van vrijwel alle biologische effecten te gaan definïeren, tenzij het natuurlijk in de strategische opzet speelt om de schadelijke effecten van microgolfstraling te negeren en bewust te ontkennen. Het is dan ook met deze theorie van opwarming vrij simpel om het publiek wijs te maken  dat de stralingsintensiteit van de draadloze toepassingen veel te laag is om schadelijk te zijn voor de gezondheid incluis de flagrante foute bewering dat vrijwel alle biologische effecten te wijten zijn aan opwarming. Geen opwarming= Geen schadelijke effecten, punt! 


De vraag is dus of er niet-thermische effecten  kunnen optreden en of die de gezondheid dan kunnen schaden. De discussie hierover blijft omdat veel, vaak onwetenschappelijke, berichtgeving in de media, op het internet en zelfs in wetenschappelijke kringen verschijnt. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat er zowat in alle studiedomeinen (epidemiologie, in vitro en in vivo studies … ) resultaten zijn die effecten aantonen en resultaten die geen effecten bewijzen. Het risico bestaat dan dat enkel die studieresultaten gebruikt worden die passen binnen de eigen overtuiging. 

 

Een van de recentse epidemiologische studies (aug 2011) toont duidelijk 2/3 meer kankergevallen in de meest bestraalde regio's tov de minst bestraalde.  Uiteraard in peer reviewd, maar niet verschenen in onze media zie:  

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21741680?dopt=Abstract   

 

Zoals hier in de tekst wordt geïnsinueerd zouden vrijwel alle onafhankelijke onderzoeken onbetrouwbaar zijn. Het laatste zinnetje spreekt voor zich "het risico bestaat dan dat enkel die studieresultaten gebruikt worden die passen binnen de eigen overtuiging". Inderdaad, vooral de door de industrie gefinancierde onderzoeken met  onderzoeksresultaten die voor hen het best uitkomen en waarbij vastgesteld wordt dat ze tot 9x minder schadelijke effecten aantonen  worden gretig in de media gegooid. Door de industrie gefinanciërd onderzoek die wel schadelijke effecten aantoont wordt in de prullemand gegooid ,vernietigd  of worden de onderzoekers onder druk gezet de resultaten niet te publiceren , voorbeeld hiervan is de ECOLOG studie gefinancierd door T-Mobile en zoals in de reportage van France 3 mooi geïllustreerd met het onderzoek op de eieren.

 

Blijkbaar hechten ze daar bij het kabinet van Schauvliege meer geloof in de door de industrie gefinanciërde onderzoeken dan in het onafhankelijk onderzoek.

 

Een ander probleem is dat veel studies, zelfs sommige in vrij gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften, niet wetenschappelijk correct werden uitgevoerd. Onderzoek naar de biologische effecten van elektromagnetische straling vraagt om een multidisciplinaire aanpak waarin biologen, artsen en ingenieurs (en eventueel specialisten uit andere domeinen zoals psychologen e.d.) betrokken zijn. Is dit niet het geval, dan kan het gebeuren dat een blootstelling ten onrechte als niet-thermisch wordt bestempeld omdat de onderzoekers denken dat de stralingsintensiteit erg laag is terwijl die in werkelijkheid hoger is. Onderzoekers denken dan dat ze niet-thermische effecten hebben aangetoond, terwijl het in werkelijkheid om thermische effecten gaat (die niet voorkomen bij de blootstelling in de praktijk).
 

Mooi uit het analyse-boekje van Verschaeve overgenomen. De analyse van Verschaeve, DeCat en Maes (3x Vito) is zelfs niet eens in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd en het zou ook nooit toegelaten worden voor publicatie , tenzij natuurlijk in de infomap "zendmasten, een hot-item" en uiteraard in een of andere brochure van de telecomindustrie.


Daarom is het nodig om de studieresultaten correct te evalueren, wat niet altijd eenvoudig is. Goed uitgevoerde studies zijn bijvoorbeeld studies die werden uitgevoerd in het Europese Vierde Kaderprogramma, Perform A, Perform B en CEMFEC. Deze studies werden nauwgezet door een multidisciplinair team uitgevoerd. Onafhankelijke expertgroepen zijn nodig om de totaliteit van de gegevens te evalueren.
Allée, dat zijn dan de enige echt betrouwbare? Kom nou zeg....

 

Die studies en rapporten leren ons het volgende:

Tot nu toe laat onderzoek niet toe om met zekerheid te zeggen dat elektromagnetische straling van mobiele communicatiesystemen onze gezondheid schaadt. Omdat die systemen nog vrij recent zijn, is het te vroeg is om uitspraken te doen over de mogelijke langetermijneffecten, niet omdat die kunnen optreden, maar omdat de techniek nog niet lang genoeg bestaat om er onderzoek naar te doen op langere termijn.

 

Is het de techniek om de onderzoeken  naar lange termijnseffecten goed uit te voeren die nog niet lang genoeg bestaat, of is het de wetenschap die achterop hinkt terwijl de technologie explosief toeneemt? Met andere woorden, is de blootstelling aan straling afkomstig van de draadloze technologie nog te recent om nu al het risico op kanker vast te stellen (latentietijd minimum 15-20j) net zoals dit was bij asbest?

 

Kan jij, maar ook alle verantwoordelijken binnen het LNE en het kabinet Schauvliege  mij en de bevolking met volle overtuiging verzekeren dat de straling afkomstig van de draadloze technologie niet schadelijk is voor de gezondheid? 

 

Kan jij mij de ICNIRP veiligheidsnorm voor kinderen opsturen en dit bij een permanente 24uurs  blootstelling ? Tenslotte gelden de ICNIRP normen enkel voor  20 minuten blootstelling bij artificiële watermodellen , nadien geëxtrapoleerd naar 'gezonde volwassenen',

 

Tenslotte lees ik geen enkele verwijzing naar de toepassing van het voorzorgsprincipe met in het bijzonder deze voor kinderen.


Gezondheidsklachten

Als u gezondheidsklachten heeft, kan u best uw huisarts raadplegen. Die kan samen met u op zoek gaan naar de oorzaak van uw klachten en een oplossing voorstellen.

Voor meer informatie kan u steeds contact opnemen

Met vriendelijke groeten,


Mart Verlaek
Beleidsmedewerker Milieu en Gezondheid
Dienst Milieu en Gezondheid
Vlaamse overheid, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Graaf de Ferrarisgebouw, lokaal 7G46
Koning Albert II-laan, 20 bus 8
B - 1000 Brussel
Tel: +32-2-553.11.31
Fax: +32-2-553.11.45
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://milieuengezondheid.lne.be

http://www.lne.be/disclaimer