Beschermen

UZELF BESCHERMEN

 

Hoe kunt u zichzelf tegen hoogfrequente straling beschermen?

 

  • Maak zo weinig en zo kort mogelijk gebruik van een gsm. Kies zoveel mogelijk voor de vaste telefoon.

    Gebruik zeker geen
    smartphone, die continu zeer krachtige signalen uitstuurt, maar een gewone gsm. Als u toch een smartphone heeft of veel tijd doorbrengt bij mensen met een smartphone: let erop dat zowel de verbinding met WiFi als met mobiel internet (3G/4G) uitgeschakeld is als u ze niet gebruikt! Zoniet zoekt het toestel voortdurend verbinding met een netwerk. Gebruik zoveel mogelijk de 'airplane/flight'-modus.

 

  • Vermijd alle draadloze technologieën. Kies voor internet via de kabel en een vaste telefoon met draad.

 

  • Kies een woonst uit de buurt van zendantennes (gsm-masten)

 

  • Maken uw buren gebruik van draadloze technologieën? Dan wordt u meebestraald. Probeer er eens met hen over te praten of stop wat informatie in hun brievenbus (bijvoorbeeld deze brochure). Vraag hen om over te schakelen op alternatieven met draad.

 

  • Draadloos internet of draadloze telefoons op het werk? Probeer het probleem aan te kaarten bij uw werkgever, vakbond, preventiedienst of arbeidsgeneesheer.

 

  • ‘Ontstoorders’, amuletten of blokjes die de straling zogezegd ‘neutraliseren’ zijn kwakzalverij. Wat wel werkt zijn bepaalde verven en textielen die de straling meetbaar afschermen.

 

  • Hou steeds voldoende afstand tot spaarlampen (minstens 1 meter). Gebruik liever gloeilampen of halogeen-gloeilampen.

 

 

Zie ook onze Veelgestelde Vragen-sectie.

 

Meer specifieke informatie vindt u op de afzonderlijke pagina’s van de verschillende stralingsbronnen.

 

 

Hoe kunt u zichzelf tegen laagfrequente straling (elektromagnetische velden) beschermen?

 

Hoewel wij focussen op hoogfrequente straling, geven we kort toch enkele tips:

 

  • Vermijd elektrische toestellen naast of in de buurt van het bed (wekkers, nachtlampen) of trek deze ’s nachts uit het stopcontact

 

  • Vermijd inductiekookplaten (zeer sterke magnetische velden)

  • Vermijd of houd voldoende afstand (4-5 meter) tot transformatoren voor halogeenspots die werken op laagspanning (12V). Kies voor halogeenspots op gelijkspanning (230V), zonder transformator.

 

  • Vermijd het om lange tijd door te brengen te dicht in de buurt van grote elektrische apparaten en installaties zoals koelkasten, cd-spelers, etc.

 

  • Probeer uw computer zover mogelijk van uw lichaam te plaatsen wanneer u erop werkt. Bij een laptop kunt u eventueel werken met een apart scherm en toetsenbord. Hou vooral afstand tot de oplader.

 

  • Ga niet in de buurt van hoogspanningsleidingen wonen

 

 

Zie ook de tips in het document VIBE bouw en woonbox: elektrosmogvrij wonen en werken

 

 

 

Interessante literatuur met praktische tips:

 

Boek_elektrostress_en_gezondheidElektrostress en Gezondheid

 

Omschrijving:

"Geruchten over ongezonde effecten van straling zijn er genoeg. Maar moeten we ons echt zorgen maken? Dit boek geeft uitsluitsel. Het laat zien waar we werkelijk moeten oppassen en wat we moeten afdoen als geruchten die geen feitelijke basis hebben. Het laat de samenhang zien tussen de verschillende natuurkundige verschijnselen en verklaart de invloeden van elektromagnetische velden en stralingen. Daarnaast geeft het een overzicht van de huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek naar de risico's van elektromagnetische velden die tot nu toe nauwelijks bij een breed publiek bekend zijn. Elektriciteit en zenders bieden ongekend veel nieuwe mogelijkheden. De risico's van de huidige 'draadloze-samenleving' moeten echter wel serieus genomen worden. Elektrostress is een problematiek waar iedereen in meer of mindere mate mee te maken heeft."

 

 

 

 

Kenniscentrum voor gezond wonen Con Vivere

 

“Deze vereniging wil een bewustwording op gang brengen over het ontstaan van ziektes door invloeden van woningen, bouwmaterialen, technieken en elektrosmog.

 

Con Vivere is een kenniscentrum waar iedereen (kandidaat-bouwers, interieur-, architecten, ...) terecht kan voor meer informatie en advies of begeleiding van plannen om gezond te bouwen of te verbouwen.”

 

“De vzw moet studies en onderzoeken in verband met gezond wonen en bouwen uitwisselen om zo een platform te kunnen bieden voor alle belangstellenden”

 

Het boek over gezond wonen: ‘We hebben geen tijd mijnheer’ is bij Con Vivere te verkrijgen aan 20 €, excl verzendingskosten, of in de boekhandel.

 

Contact: Con Vivere, Herkenrodehoeve, Opheersstraat 81, 3870 Heers.

Tel. 011/70.01.70, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Zie de artikels ‘Gezellig, maar ook gezond wonen’ en ‘onzichtbare gevaren in huis

 

 

 

Artikels met praktische richtlijnen (vooral i.v.m. laagfrequente elektromagnetische velden):

 

 

 

 

 

 

Slaapkamer_alu_folie_verkl