Recente nieuwsberichten

Anderlecht verzet zich tegen milieuvergunning zendmasten

 

Brusselnieuws.be - De gemeente Anderlecht gaat in beroep tegen de milieuvergunning voor zendmasten in de Scheutwijk. De vergunning werd afgeleverd door Leefmilieu Brussel.

 

Op 12 juni leverde Leefmilieu Brussel een vergunning af voor de plaatsing van zendmasten in de Puccinistraat.

 

De gemeente Anderlecht gaat daartegen in beroep. Het schepencollege had eerder al een ongunstig advies verleend voor de plaatsing van de masten door de firma Clearwire. Buurtbewoners organiseerden een petitie en verzamelden 180 handtekeningen.

 

De gemeente "gaat er van uit dat de zendmasten elektromagnetische golven uitzenden en dat er op dit moment geen enkele studie kan bevestigen dat deze niet schadelijk zijn voor de gezondheid", klinkt het. "Ook al werd er tijdens het opstellen van de ordonnantie inzake de bescherming van het milieu tegen de eventuele schadelijke effecten en hinder door niet-ioniserende straling, op 1 maart 2007, rekening gehouden met het voorzorgsbeginsel, toch moet er worden vastgesteld dat de WGO sindsdien de risico's op kanker van elektromagnetische velden heeft erkend."

 

Burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) vindt dat er daarom "voldoende aanwijzingen zijn om in dit dossier aan te zetten tot voorzichtigheid." De gemeente stelde al een gespecialiseerde advocaat aan.

 

 

Persbericht van de gemeente Anderlecht:


Anderlecht neemt juridische stappen tegen zendmasten


Op initiatief van burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven heeft de gemeente Anderlecht beslist om in beroep te gaan tegen een milieuvergunning die door het BIM werd afgeleverd en toelating geeft om zendmasten te installeren in de Puccinistraat (nummer 119) in de Scheutwijk. De gemeente heeft intussen een advocaat aangesteld.


De buurtbewoners hebben hevig geprotesteerd tegen de installatie van deze zendmasten door de firma Clearwire en hielden een petitie, die overigens meer dan 180 handtekeningen verzamelde van bewoners uit de omliggende straten. De bewoners van deze woonwijk, waaronder vele gezinnen, maken zich eerst en vooral zorgen over de effecten van deze zendmast op hun
gezondheid.


Ondanks verzet van de buurtbewoners en een ongunstig advies van het Anderlechtse schepencollege op basis van het voorzorgsbeginsel, leverde het BIM op 12 juni laatstleden toch een milieuvergunning klasse 2 af, om de zendmasten te installeren.

 

De gemeente Anderlecht heeft dan ook beslist om beroep aan te tekenen bij het Milieucollege en heeft ook een advocaat aangesteld die specialist is ter zake. Men gaat er van uit dat de zendmasten elektromagnetische golven uitzenden en dat er op dit moment geen enkele studie kan bevestigen dat deze niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Ook al werd er tijdens het opstellen van de ordonnantie inzake de bescherming van het milieu tegen de eventuele schadelijke effecten en hinder door niet-ioniserende straling, op 1 maart 2007, rekening gehouden met het voorzorgsbeginsel, toch moet er worden vastgesteld dat de WGO sindsdien de risico's op kanker van elektromagnetische velden heeft erkend. Voor de
burgemeester van Anderlecht zijn er dus voldoende aanwijzingen om in dit dossier aan te zetten voorzichtigheid.

 

Toevoeging Beperk de Straling: ook in de Brusselse gemeente Oudergem is het gemeentebestuur van mening dat er reeds teveel antennes staan; nieuwe antennes worden er steevast geweigerd en de gemeente gaat systematisch in beroep tegen de vergunningen die steeds heel vlotjes worden afgeleverd door het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM/IBGE)

 

 

Zie ook:

Telebruxelles.be

lameuse.be

 

 

Zie ook de website van het Brussels collectief Dé-Mobilisation:

Wat is er mis met de Brusselse stralingsnorm?

Meer antennes nodig in Brussel? Collectief De-mobilisatie reageert

De nieuwe GSM-masten in uw gemeente

Les problèmes avec la méthode de mesure de l’IBGE

Friedl' Lesage strijdt tegen gsm-antennes in Brussel