Recente nieuwsberichten

De Standaard opinie : 4G is (bijna) overbodig

 

standaard.be - "Vorige maand ben ik door mijn maandelijkse abonnement van 1 gigabyte gebrand op acht dagen. Waar die gigabyte precies naartoe is gevlogen, weet ik nog steeds niet. Ik heb wel een paar keer naar audio-uitzendingen geluisterd via 3G – en dat tikt snel aan – maar niets gedownload en amper video gekeken.

 

 

 

Dat is het grote probleem met mobiel internet: het maakt enorm veel mogelijk. Maar als je dat allemaal dagelijks wilt doen, is het onbetaalbaar. Het lijkt soms wel een sinister complot van de operatoren om ons verslaafd te krijgen aan bits. Het probleem van mobiel internet is dus níet dat het te traag is. En daarom is 4G ook niet de oplossing. Ja, natuurlijk ben ik blij dat we eindelijk 4G krijgen in België. Maar wat het eigenlijk betekent, is dat ik voortaan geen acht dagen meer zal nodig hebben om aan mijn datalimiet te geraken. Ik zal het kunnen klaarspelen in acht minuten. Als dát geen vooruitgang is."

 

Met de tarieven en de formules die nu worden voorgesteld, is 4G zo goed als nutteloos. 2 gigabyte voor 20 euro klinkt misschien niet onredelijk, het is zowat dezelfde prijs als 3G. Maar aangezien 4G bedoeld is voor het doorsturen van véél meer bits, gaan we ervan uit dat er schaalvoordelen optreden. En dat bits dus goedkoper worden. Dat is voorlopig niet het geval.

 

Nu ja, dat is logisch. Wie een nieuwe technologie als eerste wil, zal altijd extra betalen. Dat is het lot van de 'early adopter'. De persoon die elk jaar bijna 700 euro betaalt voor de nieuwste iPhone of Galaxy S, goed wetend dat die telefoon voor minder dan 200 euro wordt gemaakt. Die andere 500 euro is een pestboete voor uw overdreven enthousiasme. Ik ga er dan ook van uit dat er, op termijn, meer redelijke 4G-abonnementen komen. Nadat de geeks eerst een paar jaar hebben mogen bloeden. Niets nieuws onder de zon.

 

De vraag is maar, of er tegen die tijd nog behoefte zal zijn aan 4G. Ik denk van niet. Want iedereen hééft al razendsnel mobiel internet. Het heet Wi-Fi. En het is vaak gratis, of inbegrepen in de prijs van ons breedband-abonnement. De rol van 4G is daarom bescheiden: het is een vangnet voor die zeldzame momenten dat er geen Wi-Fi te vinden is en je toch dringend een groot bestand moet doorsturen. Maar geen al té groot bestand, natuurlijk, want dan blaas je door die datalimiet.

 

Ik hoop – en verwacht – dat we abonnementen zullen zien opduiken die aangepast zijn aan dat gebruikspatroon. Wat ik zou willen, is een abonnement dat mij verzekert dat ik altijd breedband heb, waar ik ook zit: via de kabel of telefoondraad thuis, en buitenshuis via een uitgebreid Wi-Fi netwerk en, waar dat niet beschikbaar is, een 4G-net. Op al mijn apparaten, niet alleen mijn smartphone. En, vooruit, als we toch aan het dromen zijn: met een voorziening om in het buitenland op het net te kunnen tegen een niet al te obsceen tarief.