Recente nieuwsberichten

Reactie Beperk de Straling op uitspraken Didier Bellens

 

Brussel zou omwille van haar strenge stralingsnormen de ontplooiing van het ‘noodzakelijke’ 4G netwerk tegenhouden. Volgens de CEO van telecomoperator Belgacom, niet schuw van enige paniekzaaierij, geeft België hiermee de doodsteek aan bepaalde bedrijven.

 

De vermeende behoefte aan 4G die er bij bedrijven zou bestaan is een loze bewering, die op geen enkele manier wordt onderbouwd, maar louter wordt geïnspireerd door de commerciële belangen van Belgacom.

 

We leven in een land waar overal kwaliteitsvolle, vaste internetverbindingen aanwezig zijn, zowel bij de mensen thuis als op kantoor. Geen enkel mobiel of draadloos netwerk kan tippen aan de snelheid van glasvezelkabel. Aan alomtegenwoordige WiFi-netwerken, veelal gratis, is er in de openbare ruimte evenmin gebrek. Waarom steeds meer netwerken bovenop elkaar cumuleren en zo zorgen voor een onnodig hoge stralingsbelasting? Hoe ver moeten we gaan om tegemoet te komen aan de doorgeschoten internetverslaving die zich blijkbaar manifesteert bij een deel van de bevolking?

 

 

Het is lovenswaardig dat minister Huytebroeck zich niet zomaar laat bespelen door de telecomoperatoren en oog heeft voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. De behoefte aan een gezonde en leefbare omgeving blijft tot nader order belangrijk dan een vermeende behoefte om te kunnen gamen of tv-kijken op de smartphone.

 

 

Men heeft steeds de mond vol van ‘innovatie’. Welnu, de Brusselse stralingsnormen zijn de ideale manier om bedrijven hun technologie zodanig te laten evolueren dat er veel minder straling bij komt kijken. Het is onverantwoord om de operatoren vrij spel te geven en hen ongebreideld nieuwe netwerken te laten introduceren. Rationele, stralingsefficiënte oplossingen zijn nodig.

 

Overigens is het vreemd dat deze uitspraak net van Didier Bellens komt. Het is immers bekend dat Bellens zelf steevast de voorkeur geeft aan de vaste telefoon en dat hij WiFi-netwerken weert in zijn kantoor. Wat weet Bellens dat wij niet weten? Alleszins is duidelijk dat hij het voorzorgsprincipe hanteert in zijn eigen leefwereld, maar als het gaat om de blootstelling van de gehele Belgische bevolking is het blijkbaar niet meer van toepassing.

 

In verband met het voorzorgsprincipe vestigen wij tot slot graag nog uw aandacht op het recent geüpdate rapport ‘Late Sessons from Early Warnings’ van het Europees Milieuagentschap:

 

“Ook als er nog geen wetenschappelijke zekerheid is, moeten plausibele aanwijzingen voor risico's volstaan om maatregelen te nemen. Uit het historische onderzoek blijkt dat die aanpak werkt: van de 88 gevallen waarbij gewaarschuwd werd voor "vals alarm", bleek dat in amper 4 gevallen zo te zijn. Bovendien blijkt het voorzorgsprincipe de innovatie eerder te stimuleren dan te beknotten. Beleidsmakers moeten daarom sneller ingrijpen als de vroege indicatoren wijzen op risico's, zeker in het geval van grootschalige technologieën.” (http://www.argusactueel.be/internationaal-nieuws/europese)

 


Zie ook de volgende ons ingezonden lezersbrief:

 

De topman van Belgacom Didier Bellens trekt van leer tegen de stralingsnormen in Brussel. "Mensen hebben nood aan 4G", zo stelt hij. Oh pa-lease meneer Bellens. Met mensen bedoelt u dan wellicht de technologiefetisjisten en smartphone-zombies onder ons. Stralingsnormen slecht voor het bedrijfsleven? Waar bedrijven in de eerste plaats nood aan hebben zijn mensen die zich goed voelen en die goed functioneren dankzij een goede nachtrust en optimale cognitieve vermogens. En net die zaken worden aangetast door de huidige stralingsoverlast, die onze aller zenuwstelsel onder serieuze spanning plaatst, haast letterlijk. De norm van 3 V/m is niet streng. Wetenschappers stellen 0,6 V/m voorop en in Frankrijk wordt daar al mee geëxperimenteerd. Als 4G niet compatibel is met de stralingsnormen, dan is deze technologie niet compatibel met de menselijke gezondheid en moet ze niet op de markt komen. Zo simpel is het toch?