Recente nieuwsberichten

Vanavond op Telefacts: Online achter het stuur

 

vtm.be - Dinsdag 17 september in Telefacts, 21.45 uur

 

We kunnen onze smartphone geen minuut missen. Zelfs in de auto blijven we sms'en, mails lezen en facebooken. Van alle Vlaamse autobestuurders die een smartphone hebben, geeft meer dan de helft toe dat hij het toestel al rijdend gebruikt. Telefacts onderzocht hoe gevaarlijk het is om online te gaan in de auto.

 

Telefacts stapte in de wagen van chauffeurs die hun smartphone niet opzij leggen in de auto. Vertegenwoordiger Matthias is elke dag makkelijk 200 kilometer onderweg. "Het is een verslaving", zegt hij terwijl hij zijn Facebook-pagina bekijkt. "Foto's posten of berichten van de vrienden lezen: alles is goed om je niet te vervelen in de auto." Chauffeurs als Matthias beseffen vaak niet hoe gevaarlijk ze bezig zijn. Telefacts deed de test in het Instituut voor Mobiliteit in Hasselt. Daar bleek dat wie een sms stuurt gemiddeld vier seconden niet naar de weg kijkt. En dat is lang: op de autosnelweg rij je in die tijd bijna 150 meter. Volgens professor Tom Brijs is de kans op een ongeval 20 keer groter als je de smartphone gebruikt onderweg.


Telefacts deed een onderzoek bij smartphone-gebruikers. Iets meer dan de helft van de bevraagden geeft toe dat hij of zij online gaat in de auto. Sms'en blijft de populairste bezigheid in de auto: 42 procent geeft toe berichtjes te sturen al rijdend. 36 procent belt niet handenvrij, 15 procent checkt mails en iets minder dan 10 procent gebruikt Facebook.

 

 

Opgelet: fietsende scholieren

 

Elke schooldag beginnen in Vlaanderen meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren met aan de ochtendrush. En dat levert gevaarlijke situaties op. De eerste weken van het schooljaar werden ontsierd door enkele ernstige ongevallen met fietser op de weg van en naar school.


Telefacts fietste mee en legt de vinger op de wonde.

 

Uit de enquête die Telefacts deed, blijkt dat veel Vlamingen vinden dat kinderen te snel zonder begeleiding van en naar school fietsen. 60 procent van de ondervraagden vind het onverantwoord om kinderen uit de lagere school alleen naar school te sturen. We kampen met een infrastructuurprobleem, zegt verkeersdeskundige Stijn Daniëls. Dat blijkt ook uit het onderzoek. 65 procent van de ondervraagde ouders zegt dat er in hun schoolomgeving geen afzonderlijk fietspad is. Een school in Brakel investeerde zélf 19.000 om de buurt veiliger te maken. ook sensibilisering is aan de orde. Evenveel mensen zegt dat de zone 30 aan de schoolpoort niet gerespecteerd wordt.