Stralingsbronnen

Modelbrief slimme meters aan netbeheerders


Download hier de brief als Word-document.


Eandis
T.a.v. de heren Walter Van den Bossche en Piet Buyse
Brusselsesteenweg 199
9090 Melle

Infrax
T.a.v. de heren Frank Vanbrabant en Wim Dries
Koning Albert II-laan 37
1030 Brussel

xx november 2017

Betreft: stralingsblootstelling door slimme meters

Geachte,

In 2019 wil men in Vlaanderen digitale/slimme meters uitrollen.

In het buitenland is gebleken dat dit soort meters voor een aanzienlijke blootstelling aan hoogfrequente elektromagnetische straling kunnen zorgen. U werd door de vereniging Beperk de Straling in 2015 reeds per brief op de hoogte gebracht van de belangrijke risico’s voor de gezondheid en van manieren om de nieuwe meters zo stralingsarm mogelijk te maken (voor het geval u dit gemist heeft, zie www.beperkdestraling.org/slimme-elektriciteitsmeters).

Als bezorgde burger wil ik jullie, Eandis en Infrax (gefuseerd in Fluvius) wijzen op jullie maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze. De technologische keuzes die jullie maken zullen een belangrijke impact hebben op de mate waarin gezinnen, opgroeiende kinderen, zwangere vrouwen, zieke personen etc. dagelijks worden blootgesteld aan dit soort schadelijke straling.

Zelf tracht ik mijn stralingsblootstelling bewust te reduceren en zou het niet acceptabel vinden dat derden mij in mijn eigen woonst verplicht blootstellen aan een omgevingsfactor die de Wereldgezondheidsorganisatie officieel classificeerde als potentieel kankerverwekkend. Ik wil ook niet blootgesteld worden aan de straling van slimme meters bij mijn buren.

Ik roep Eandis en Infrax (Fluvius) dan ook op om voluit te kiezen voor digitale/slimme meters die communiceren via een bekabelde verbinding, zoals bijvoorbeeld in Chattanooga, Tennessee in de VS. De intentie van Minister Muyters om het glasvezelnetwerk in Vlaanderen verder uit te bouwen biedt hier zeker opportuniteiten.

Een keuze voor draadloze zendtechnologie (bvb. GPRS) of via een powerline-systeem (PLC) is onwenselijk en onaanvaardbaar vanuit een gezondheidsoogpunt.

  • Draadloze zendtechnologie is ENKEL aanvaardbaar wanneer de zendfrequentie beperkt wordt tot maximaal een eenmalig signaal per maand, in functie van de afrekening. Tussentijdse controlesignalen moeten absoluut worden vermeden en het verzenden van een signaal ’s nachts moet ook vermeden worden, wegens het verstorende effect op de slaap.
  • Powerline-technologie is ENKEL aanvaardbaar wanneer de netbeheerders een filter kunnen ontwikkelen en (aan een redelijke prijs) ter beschikking kunnen stellen, die verhindert dat de radiofrequente signalen op het net zich voortzetten op de elektriciteitsleidingen in huis. Hiervoor is reeds expertise beschikbaar in Zweden en Frankrijk.
  • Het is belangrijk dat mensen steeds de KEUZE hebben om de slimme meter via een (Ethernet-)kabel te verbinden.
  • De communicatie vanuit de concentratoren in de straat (die de signalen van de individuele slimme meters in een buurt groeperen) naar de centrale, dient eveneens te gebeuren via kabelinfrastructuur en niet draadloos.

Naast de zendtechnologie is ook de voeding van de meter belangrijk. Een schakelende voeding (‘Switch Mode Power Supply’) zorgt voor zogenaamde ‘dirty electricity’ op de elektriciteitsleidingen. Men moet daarom kiezen voor kwalitatieve apparatuur die dit zoveel mogelijk tegengaat (vooraf te testen).

Voor “slimme” gasmeters zijn de bezorgdheden inzake stralingsbeperking dezelfde.

In het licht van dit alles moeten mensen de KEUZE hebben om een analoge, elektromechanische elektriciteitsmeter te behouden. Ook in de VS bijvoorbeeld bieden verschillende staten nu de mogelijkheid om een analoge meter te behouden of terug te switchen naar een analoge meter. Dat dit in de VS zo gebeurt, ontkracht het argument dat analoge meters niet meer te verkrijgen zouden zijn. Analoge meters zijn de enige meters die geen enkel risico inhouden voor de gezondheid of voor de privacy.

De ervaring in het buitenland (uitgebreid protest in Frankrijk, de VS, …) leert dat wanneer deze keuzemogelijkheid niet wordt voorzien, de netbeheerders zich veel ellende op de hals halen.

Hoogachtend,

[uw naam en adres]