Stralingsbronnen

Zijn gsm’s met een lagere SAR-waarde veiliger en heeft een labeling-systeem zin?

 

Gsm-straling_verkl

In San Francisco is een labeling-systeem voor gsm's ingevoerd dat gsm's een label zal geven volgens de sterkte waarmee ze stralen. Zo kunnen consumenten bewust kiezen voor een gsm die zo weinig mogelijk straalt.

De sterkte of het vermogen waarmee een gsm straalt wordt weergegeven door de zogenaamde 'SAR'-waarde, de 'Specific Absorption Rate'. SAR is een grootheid die uitdrukt hoeveel straling er in het lichaam wordt geabsorbeerd.

Actiegroepen en gezondheidsinstellingen wereldwijd geven vaak het advies om een gsm met een zo laag mogelijke SAR-waarde te kiezen, omdat men zo minder aan straling zou worden blootgesteld.

 

Maar is dit wel zo?

Meer straling bij een lage SAR-waarde

Er zijn namelijk aanwijzingen dat gsm's met een lage SAR moeilijker verbinding maken met het netwerk, waardoor ze in de praktijk juist méér zouden stralen (zie kader onder).

Bovendien kan een label dat een gsm aanduidt als 'weinig stralend' mensen aanmoedigen om ongelimiteerd met hun gsm te blijven bellen, omdat men denkt dat hun gsm toch 'veilig' is.

 

Even gezond als light-sigaretten

Op die manier kun je 'weinig stralende' gsm's gaan vergelijken met light-sigaretten. Die werden destijds door sigaretten-fabrikanten ontwikkeld en voorgesteld als een 'gezond' alternatief, omdat ze zogezegd veel minder schadelijke stoffen zouden bevatten.

In werkelijkheid bleken die light-sigaretten juist slechter te zijn, omdat men meer ging roken en dieper ging inhaleren om hetzelfde effect te behalen.

Op dezelfde manier is het mogelijk dat gsm's met lage SAR juist harder stralen om de dichtsbijzijnde antenne te bereiken.

 

Wat dan wel?

 

Over het nut van een labeling-systeem op basis van SAR-waardes valt dus te discussiëren. Het Duitse telecommagazine Connect pleit ervoor om in plaats van de SAR te kijken naar de 'Connect-Strahlungsfaktor'.

Vanuit Beperk de Straling menen wij dat het vooral nodig is om op (de verpakking van) gsm's en in gsm-winkels een duidelijke waarschuwing te geven om de gsm zo weinig en zo kort mogelijk te gebruiken, en zoveel mogelijk te kiezen voor de vaste telefoon. Dit is de enige werkelijk effectieve manier om de risico's te beperken.

Ook willen wij een duidelijke waarschuwing dat kinderen en jongeren onder de 16 jaar evenals zwangere vrouwen best geen gsm gebruiken.

De gebruiksaanwijzingen moet mensen informeren over een verantwoord gebruik van de gsm.

 

 

Aanwijzingen dat gsm's met lage SAR juist méér stralen:

 

Artikels over de nieuwe wetgeving in San Francisco: