Recente nieuwsberichten

Alcatel-Lucent wil wildgroei aan gsm-zendmasten en -antennes aanpakken

 

BRUSSEL 07/02 (BELGA) = Telecombedrijf Alcatel-Lucent heeft een systeem ontwikkeld - lightRadio - dat mogelijk een oplossing biedt voor de vele gsm-zendmasten en antennes in het straatbeeld. Het nieuwe systeem, dat maandag in Londen werd voorgesteld, laat namelijk toe om de huidige basisstations en grote zendmasten drastisch te verkleinen en te vereenvoudigen, zo zegt Alcatel-Lucent in een mededeling.

 

De nieuwe technologie houdt in dat het basisstation, dat meestal staat opgesteld aan de voet van een zendmast, opgedeeld wordt in kleinere elementen en verdeeld wordt over zowel de antenne als in een cloudachtig netwerk. Dat zou goed nieuws zijn, want zo'n basisstation vreet heel wat energie, is duur en valt moeilijk te onderhouden.

 

Het systeem heeft ook een antwoord op de wildgroei aan 2G-, 3G- en LTE-antennes waarmee we de dag van vandaag geconfronteerd worden. Met lightRadio zouden die gebundeld kunnen worden in één enkele krachtige antenne, die vervolgens op palen of tegen de wand van gebouwen kan worden gemonteerd.

 

LightRadio heeft volgens het telecombedrijf heel wat voordelen. Zo gaat de bandbreedte per gebruiker aanzienlijk omhoog door het inschakelen van kleine antennes en kunnen de mobiele operatoren hun operationele kosten terugdringen met 50 procent. Het lagere energieverbruik zorgt er daarnaast voor dat de ecologische voetafdruk van mobiele netwerken met meer dan 50 procent afneemt, betoogt Alcatel-Lucent.


Volgens de nieuwssite Datanews worden de eerste prototypes in maart verwacht. "De eerste echte testen bij vijf operatoren komen er in de tweede helft van 2011", luidt het. SVR/FUL/

 

 

Zie ook Datanews: Alcatel-Lucent verkleint gsm-antennes drastisch (7 februari 2011)

 

Telecombedrijf Alcatel-Lucent heeft een nieuwe architectuur voor gsm-basisstations bedacht die de operationele kosten voor mobiele operatoren tot 50% kan herleiden.

 

'LightRadio' heet de nieuwe productfamilie die Alcatel-Lucent vanaf midden dit jaar wil testen en uitrollen bij de eerste klanten; de mobiele operatoren. Het gaat om een nieuwe architectuur voor mobiele technologie, waarbij een basisstation voortaan opgedeeld wordt in aparte componenten. Het radiogedeelte met antennes voor 2G-, 3G- en lte-verbindingen wordt herleid tot een kubus van 5 cm op 5 cm. "Dat maakt dat gsm-antennes veel minder opzichtig worden én bovendien heel wat minder energie verbruiken", zegt Wim Sweldens, de Belg die vanuit New York de Wireless Product Division leidt bij Alcatel-Lucent.

 

De andere componenten uit een traditioneel basisstation komen bij LightRadio op één enkele chip te zitten. Dit 'System-on-a-chip' (SoC) design werd door Bell Labs ontwikkeld samen met chipbakker Freescale Semiconductor. "Een basisstation wordt dus voor het grootste deel software. Dat heeft een gunstige invloed op de kosten, en maakt toekomstige upgrades van technologie, frequenties, of extra spectrum veel eenvoudiger", legt Wim Sweldens uit. Het 'processing platform' - zeg maar de rekenkracht - wordt binnen het LightRadio-concept gevirtualiseerd. "Daarvoor gaan we samenwerken met partners als HP die zal in staan voor de link naar de cloud", aldus Sweldens.

 

De eerste prototypes worden in maart verwacht: in september wordt het gamma dan verder aangevuld. De eerste echte testen bij vijf operatoren komen er in de tweede helft van 2011. "We weten dat we onze aankondiging erg vroeg doen, maar het gaat dan ook om een once-in-a-decade doorbraak", klinkt het. Alcatel-Lucent zal de technologie een eerste keer tonen tijdens het Mobile World Congress later deze maand in Barcelona. "Iedere 6 maand zullen we de LightRadio-portfolio verder aanvullen. We hopen daarbij ook te kunnen inhaken op de naturlijke update-cycli die operatoren nu reeds hanteren voor hun infrastructuur", aldus nog Wim Sweldens.