FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN

 

Ik woon op 50/100/200 meter afstand van een gsm-mast. Moet ik mij zorgen maken?

 

Welk stralingsniveau is veilig?

 

Kan ik de (hoogfrequente) straling zelf meten?

 

Door wie kan ik de (hoogfrequente) straling laten meten?

 

 

Ik woon op 50/100/200 meter afstand van een gsm-mast. Moet ik mij zorgen maken?

 

Het stralingsniveau in uw woning of appartement wordt niet enkel bepaald door de afstand tot de gsm/UMTS-antennes. Belangrijk is ook de hoogte waarop de antennes opgesteld staan (hoe hoger hoe beter), de richting waarin ze stralen, de tilt (de mate waarin de antenne naar beneden gekanteld is), of er andere gebouwen tussen u en de antennes staan die de straling afzwakken, etc.

 

Belangrijk is ook de straling afkomstig van draadloze technologieën gebruikt door de buren.

 

De enige manier om te weten hoeveel straling er in uw woning is om te gaan meten.  

 

 

Welk stralingsniveau is veilig?

 

Hoewel het nog niet mogelijk is daar met zekerheid uitspraken over te doen, geven wij toch de volgende richtlijnen:

 

  • Stralingsniveaus onder de 0,06 Volt per meter (= 10 microWatt per m²): u kunt gerust zijn dat de straling aan de lage kant is. Ideaal is dus wanneer de straling onder dit niveau blijft. (Voor elektrogevoelige personen kan dit evenwel nog te hoog zijn.)

 

  • Stralingsniveaus boven de 0,2 V/m (100 µW/m²): dit begint problematisch te worden. Probeer de bron van de straling te achterhalen en schakel deze uit of scherm ze af.

 

  • Stralingsniveaus boven de 0,6 V/m (= 1000 µW/m²): zeer problematisch. Wij raden ten zeerste af gedurende langere tijd in dit soort stralingswaarden door te brengen.

 

 

Kan ik de (hoogfrequente) straling zelf gaan meten?

 

Ja. Er zijn zeer eenvoudige meettoestellen met kleurenindicatie (groen – oranje – rood) beschikbaar vanaf 90€ (bijv. de Electrosmog Detector').

 

Wie een beter idee wil van het precieze stralingsniveau, kan een meter kopen vanaf 200€. De Gigaherz Solutions-meettoestellen zijn zeker aan te raden; deze zijn van hoge kwaliteit en heel gemakkelijk in gebruik. De Gigaherz-meters meten in microwatt per m². Hier vindt u een omrekentabel om deze waarden om te zetten in Volt per meter.

 

Goede stralingsmeters zijn er ook van het merk 'Cornet'.

 

Beperk de Straling stelt zelf een meettoestel (Gigaherz HF32D of een TES-593) ter beschikking.

 

(Heeft u zelf een meettoestel en bent u bereidt dit uit te lenen/verhuren aan mensen uit uw regio? Geef ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

 

gigaherz_meter

 

Gigaherz Solutions stralingsmeter; gebruiksvriendelijk en heel geschikt om stralingsbronnen
te detecteren. Het model 32D geeft een geluidssignaal: hoe meer straling, hoe luider.

Heel makkelijk te interpreteren dus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meetapparaat
 

Een TES-593 meter; eveneens heel gebruiksvriendelijk, maar iets minder precies dan een Gigaherz Solutions-meter en minder geschikt om stralingsbronnen te detecteren; geeft wel een goed beeld van de totaal aanwezige straling uitgedrukt in Volt per meter (omnidirectioneel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cornet_meter

 

 

 

Elektrosmog meter van het merk 'Cornet'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door wie kan ik de (hoogfrequente) straling laten meten?

 

U kunt een gratis meting laten uitvoeren door het BIPT (Vlaanderen), door het Brussels Instituut voor Leefmilieu (Brussel) of betalend door een ander expert (bouwbioloog bijvoorbeeld). Beperk de Straling stelt zelf ook een meettoestel ter beschikking (Gigaherz HF32D of een TES-593), zodat u zelf kunt gaan meten.


Let wel: de metingen van het BIPT (en het BIM voor Brussel) hebben enkel betrekking op de straling van antennes. Deze meting zal u dus niet inlichten over de totale straling in uw huis, die ook beïnvloed wordt door draadloze technologieën (ook die van de buren)! Een meting door een bouwbioloog of gelijkaardig expert is daarom interessanter; hierdoor zal u onder andere te weten komen waar de straling van de buren door de muren komt etc.

 

Een meting door het BIPT of het BIM zal quasi altijd aantonen dat de gemeten waarden ‘ver onder de wettelijke norm liggen’. Laat u daardoor echter niet misleiden. De wettelijke norm ligt absurd hoog, het heeft dus geen zin om daarmee te gaan vergelijken (zie ‘Welk stralingsniveau is veilig?’).

 

 

 

Zie ook de Veelgestelde Vragen en hun antwoorden op stopumts.nl.