Zendantennes

Petitie en bezwaarschrift tegen gsm-mast in Oostende

 

 

Uit: Krant van West-Vlaanderen van 4 aug. 2011

 

Titel: 300 handtekeningen tegen komst van gsm-mast in Oostende

  

Oostende - In het Oostendse visserskwartier is er veel ongerustheid over de komst van een nieuwe gsm-mast. Tijdens het openbaar onderzoek in de buurt hebben mensen zich verenigd en er zijn nu al 300 handtekeningen verzameld. De geplande mast van Mobistar komt op een gebouw van drie verdiepingen. Het Oostendse stadsbestuur vond de plaats te laag en niet geschikt, en adviseerde negatief. De Vlaamse overheid gaf daarna toch een vergunning.
 
Boven op dit pand in de Franciscusstraat wil Mobistar een vijf meter hoge zendmast voor gsm en mobiel dataverkeer. Al jaren heerst onzekerheid over de al dan niet schadelijke gevolgen voor zij die dicht bij zo'n mast wonen. De plannen van Mobistar botsen nu in elk geval op protest.
 
In de buurt waar veel mensen wonen, vertoeven ook heel wat kinderen. Er zijn twee scholen, twee kinderdagverblijven en een speelplein. De actievoerders geloven wel dat Mobistar zich aan de regels houdt. Toch vinden ze dat er teveel mensen met de straling van de mast in contact zouden komen.
 
In het kinderdagverblijf Optimistje, twee straten verderop hebben bijna alle ouders de petitie ondertekend. Zij willen via de geschillencommissie de vergunning nog betwisten. Mobistar zegt dat de antenne wel degelijk nodig is, en dat het zich houdt aan de strenge veiligheidsnorm. In Oostende staan nu al meer dan vijftig masten. (SK)
 
Bron:

StopUMTS

 

 

 ---------------------------------------------

 

 

Uit: De Zeewacht van 5 augustus 2011

  

Titel: Protest tegen gsm-mast

Buurtbewoners willen geen gsm-mast in Sint-Franciscusstraat

 

Oostende - De plannen van Mobistar om op een gebouw in de Sint-Franciscusstraat in het centrum van Oostende een gsm-mast te plaatsen, krijgen forse tegenwind. Er zijn verschillende bezwaren maar Mobistar houdt voet bij stuk.

 

...

 

(de rest van dit artikel leest u hier)

 

 

---------------------------------------------

 

 

Persbericht Beperk de Straling: Gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar volgt wettelijke procedures niet en verleent vergunning voor GSM-antennes in Oostendse kinderrijke buurt

 

Samenvatting:  

 

Op 12 Juli 2011 levert een overijverige gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar de vergunning af aan MOBISTAR  voor de bouw van antennes op een drie verdiepingen hoge woning in de kinderrijke buurt in de Sint-Franciscusstraat 12 te Oostende en dit tegenin het ongunstig advies van het stadsbestuur van Oostende en de honderden bezwaren van de omwonenden, een lagere school, peutertuin , en twee kindercrèches ..

 

Een bouwvergunning voor een gsm-zendmast kan enkel toegekend worden op basis van de door de telecom-operator ingediende gedetailleerde plannen en technische dossiers met het daaraan gekoppelde wettelijk door het BIPT afgeleverde conformiteitsattest. Hij dient ook rekening te houden met de goede ruimtelijke ordening  zoals onderschreven in artikel 4 van het Vlaams Decreet van 18 mei 1999, de gezondheidsrisico’s en uiteraard met het advies van de stad of gemeente gesteund op de resultaten van het openbaar onderzoek.

 

Zowel het BIPT als het departement Leefmilieu Natuur en Energie (LNE) van het kabinet Schauvliege bevestigen ons dat zij in het geval van de toekenning van de bewuste vergunning noch over enig plan, noch technisch dossier beschikken van MOBISTAR, en er geen conformiteitsattest werd afgeleverd voor de bewuste site.

Ook het Stadsbestuur van Oostende verwijst in haar ongunstig advies naar het ontbreken van het conformiteitsattest.

 

Onze vraag is hoe en waarom de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar van West-Vlaanderen een vergunning verleent zonder over de nodige bij de wet voorziene documenten te beschikken, de wettelijke procedures voor het verlenen van een vergunning niet volgt en geen rekening houdt met het advies van  stad - of gemeentebesturen.

 

De vergunning wordt nu betwist voor de Raad van Vergunningsbetwistingen 

Het kabinet van schauvliege (LNE) werd gevraagd een proces verbaal op te stellen.

 

mvg

Jan Allein

Coördinator

Werkgroep Beperk De Straling

www.beperkdestraling.org

09/2279046

 

Het volledige persbericht kan u hier nalezen.

 

  

---------------------------------------------

  

  

Bezwaarschrift Beperk de Straling

 

Toekenning vergunning plaatsen GSM-mast St-Franciscusstraat 12, 8400 Oostende.

Vergunning toegekend door de Vlaamse Overheid, Werkhuisstraat 9, 8000 Brugge.

Datum beslissing: 12 juli 2011.

 

Het bezwaarschrift vindt u hier.

 

De conclusie uit het bezwaarschrift:

 

De vergunning voor de zendmast moet onmiddellijk vernietigd worden omwille van:

 

  1. 1.      Ontbreken van technische dossiers en conformiteitsattesten.
  2. 2.      Motivering gezondheidsrisico’s niet gebaseerd op bepalingen art 4 DRO.
  3. 3.      Schending van voorzorgsprincipe en art 23 GW.
  4. 4.      Motivering gezondheidsrisico’s niet toegepast op onderzoek en bezwaren van omwonenden en in functie van de in de onmiddelijke nabijheid gelegen scholen en creches.
  5. 5.      Negatief advies van het College van Burgemeester en schepenen stad Oostende.