Zendantennes

HN - Kubus vervangt zendmast + Commentaar BdS

  
Het Nieuwsblad - Vlaming Wim Sweldens (43) reist op dit moment de wereld rond met een baanbrekend én goedkoop alternatief voor het oerwoud aan lelijke én ook dure gsm-masten. 'Onze oplossing past in je handpalm', zegt Sweldens trots.
 
Limburger Wim Sweldens, die al 19 jaar in de VS woont, staat wereldwijd aan het hoofd van de mobiele telecommunicatieactiviteiten van telecomgigant Alcatel-Lucent. Hij is nu al dagen de hort op om zijn 'zendmasten in het klein' aan telecomoperatoren over de hele wereld voor te stellen, een uitvinding van één van zijn onderzoeksteams, Bell Labs. 'Eergisteren zat ik in de VS, gisteren was het Parijs, vandaag bevind ik mij in het Midden-Oosten.'

Zijn zendmasten in het klein hebben de naam lightRadio. 'Het gaat om kubussen van 6 bij 6 centimeter. Maar ze zijn even performant als die lelijke, dure en moeilijk te onderhouden zendmasten die je op zoveel straathoeken vindt en waartegen de buurt vaak ook protesteert.'

Kubus van Columbus

Het was volgens Sweldens hoog tijd dat er zo'n doorbraak werd gerealiseerd. 'De komende jaren gaat de vraag naar mobiel dataverkeer met een factor 30 toenemen, wat ook zou betekenen dat er nog veel meer van die zendmasten moeten bijkomen. Dat zou op een complete wildgroei aan allerhande antennes uitdraaien. Voortaan volstaat het om één van onze kubussen op te hangen, gewoon aan een gebouw of desnoods zelfs een bushokje.'

Ook de consument profiteert van 'dit stukje wondertechniek', zoals Sweldens de uitvinding van zijn team noemt. 'Want de gsm-operatoren kunnen hiermee hun operationele kosten met 50 procent doen dalen. De kubussen gebruiken ook veel minder stroom dan de energievretende masten, waardoor ze milieuvriendelijker zijn.' Doordat ze minder energie verbruiken, zou ook de straling lager zijn.

Volgens Sweldens is met lightRadio ook het probleem gedeeltelijk opgelost om in afgelegen gebieden mensen internet aan te beiden. 'Want met een beetje zonne- of windenergie kan je onze kubussen van voldoende stroom voorzien.'

'In onze ogen is onze lightRadio een beetje de kubus van Columbus', grapt Sweldens. De eerste reacties zijn volgens hem overweldigend. 'We zitten de met de grootste operatoren te wereld aan tafel, zoals China Mobile.' Ook Belgische operatoren toonden al interesse. In september volgen de eerste tests met klanten.

Alcatel-Lucent denkt met lightRadio de komende jaren een markt van zo'n 100 miljard euro te creëren.
 
Het originele artikel:
 
 
Commentaar werkgroep Beperk de Straling
(31/03/2011)
 
"De kubus is een baanbrekend én goedkoop alternatief voor het oerwoud aan lelijke én ook dure gsm-masten. Onze oplossing past in je handpalm" zo klinkt het alvast volgens uitvinder Wim Sweldens.
 
Hiermee zou de kubus van Sweldens enkel de  negatieve visuele impact (die de wildgroei aan gsm-masten onmiskenbaar met zich mee brengt), beperken. De visuele impact van een gsm-mast op de omgeving is trouwens één van de hoofdmotivaties waarmee een goedkeuring van een bouwvergunning staat of valt. De in de bouwvergunning vereiste motivering op de visuele aspecten van gsm-antennes zou weleens komen te vervallen voor de installatie van dergelijke  'kubussen'. Ook zou het essentieel zijn dat er een milieuvergunning aangevraagd wordt.
 
Er wordt geen gewag gemaakt over de stralingsvermogens waarmee deze 'kubussen' uitzenden. Wat wel vaststaat is dat deze miniatuur gsm-masten nog dichter bij de bevolking geplaatst worden met het gevolg dat mensen zich nog dichter zullen bevinden bij de bron van gepulste microgolfstraling.
 
Er zullen ook méér antennes nodig zijn om mobiel telefoneren mogelijk te maken. Wat is het uiteindelijk gezondheidseffect naar de volksgezondheid van duizenden kubussen tegelijkertijd? Niemand weet het. Er is zelf nog geen enkel onderzoek naar gevoerd. Het miniaturiseren van een gsm-mast betekent dus geenzins het minimaliseren van de stralingsniveau's.
 
En voor welke technologie zullen deze kubussen gebruikt worden? Gsm/2G, 3G/UMTS, 4G,...? Het is bewezen dat 3G schadelijker is dan 2G (zie studie Adlkofer naar DNA-breuken). Dus de aard van de bron (2G, 3G, 4G,...) en de technische eigenschappen van het signaal zijn een belangrijk gegeven inzake schadelijke effecten op de volksgezondheid.
 
Uit de beschikbare informatie en daar de kubussen terug een nieuwe bron zijn van zeer schadelijke gepulste microgolfstraling, vragen wij om het voorzorgsprincipe toe te passen. Tot zolang de gezondheidseffecten naar schadelijkheid niet uitvoerig onderzocht zijn kunnen wij als werkgroep Beperk de Straling de introductie van de kubussen niet toelaten.