Gsm / smartphone
Kind & Gezin: ''Niet mobiel bellen met baby op de arm'' en opletten met draadloze toestellen
- Gegevens
- Gepubliceerd: dinsdag 27 december 2011 00:00
Gezondheid.be / demorgen.be - Alhoewel er nog geen wetenschappelijke 'bewijzen' bestaan over de schadelijkheid van gsm en draadloze telefoonstations, raadt Kind & Gezin uit voorzorg toch aan:
- om de afstand tussen de toestellen en het kind zo groot mogelijk te houden en niet te lang mobiel te bellen met een baby op de arm;
- liefst te bellen op plaatsen met goede ontvangst, want bij een zwak of wisselend signaal zoekt het toestel constant verbinding en is de uitgezonden straling groter;
- Plaats draadloze telefoons niet vlakbij de slaapkamer of speelruimte. Er bestaan draadloze telefoons (bv. EcoDect) waarbij geen signalen worden uitgezonden als de handset op het basisstation ligt;
- Kinderen niet te laten spelen met een GSM-toestel.
Niet enkel voor gsm's, draadloze telefoons en wifi, maar ook bij het gebruik van babyfoons wordt tot voorzichtigheid aangemaand.
- Zet een draadloze babyfoon op min. 1 m afstand van het babybedje of van een spelend kind.
- Kies voor een model zonder videofunctie. Een babyfoon met stemactivering zendt enkel een signaal uit bij activering door de stem van de baby. Babyfoons met videobeelden zenden voortdurend stralen uit.
- Toezicht en nabijheid van een kind zijn belangrijk ter preventie van wiegendood en ongevallen in de slaapomgeving. De babyfoon kan een extra toezicht geven, maar nabijheid niet vervangen.
Kind en Gezin: "Bel niet met baby op de arm"
De onthaalouders en kinderdagverblijven van Kind en Gezin beschikken nu al over een lijst met aanbevelingen waarin wordt uitgelegd hoe er moeten worden omgegaan met elektromagnetische straling. Dat zegt Kind en Gezin vandaag.
Er wordt onder meer aangeraden om de afstand tussen de toestellen en het kind zo groot mogelijk te houden en om de tijdsduur van de blootstelling aan de straling te beperken.
Baby op de arm
"Bel niet te lang met een baby op de arm" of "telefoneer met een gsm op plaatsen met goede ontvangst, want bij een zwak of wisselend signaal zoekt het toestel constant verbinding en is de uitgezonden straling groter", zijn enkele van de concrete tips. Niet enkel voor gsm's, draadloze telefoons en wifi, maar ook bij het gebruik van babyfoons wordt tot voorzichtigheid aangemaand.
Voorzorg
"De onderzoeken naar straling geven geen eenduidige resultaten, maar uit voorzorg kiezen we er toch voor om deze aanbevelingen te doen. Het gaat om vrijblijvende maatregelen, maar we merken wel dat er meestal rekening mee wordt gehouden", zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin.
Kind en Gezin zegt ook dat het de aanbevelingen van de experts van de Raad van Europa zeker eens zal bekijken en er indien nodig rekening mee zal houden. (belga/ep)