Gsm / smartphone

'GSM-verbod vanaf 7 jaar gaat niet ver genoeg'

 

Knack.be / tijd.be - Het voorstel van ministers Johan Vande Lanotte en Laurette Onkelinx om de verkoop van gsm's te verbieden die speciaal ontworpen zijn voor kinderen tot zeven jaar, gaat niet ver genoeg voor de werkgroep "Beperk de Straling". Die zegt dat kinderen tot 12 jaar beschermd moeten worden en pleit voor meer voorzichtigheid.

 

"We pleiten al sinds 2007 om gsm-verkoop te verbieden voor kinderen onder de 12 jaar", aldus Jan Allein, woordvoerder van de werkgroep.

 

"Met het huidige voorstel probeert men het probleem te minimaliseren naar kinderen toe. De vermelde absorbtiewaarden (SAR-waarden) zijn gebaseerd op artificiële watermodellen die de grootte en dikte hebben van een schedel van een Amerikaans soldaat, en dus niet op kinderen of hersenen die in volle ontwikkeling zijn. Bovendien zijn die onderzoeken ook gebaseerd op een blootstelling van zes minuten. Daarnaast zijn kinderen de eerste generatie die langdurig blootgesteld zullen worden, terwijl kankers zich pas over een langere termijn tot uiting kunnen komen".

 

 

 

Allein maakt ook kanttekeningen bij de stelling dat er momenteel onvoldoende bewijs is dat de straling niet kankerverwekkend zou zijn. Hij zegt dat er ook geen bewijs is dat de straling van wifi-netwerken of gsm-masten onschadelijk is.

 

Allein wijst er ook op dat een adviseur van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) een gewezen lid is van ICNIRP, de internationale commissie voor niet-ioniserende stralingsbescherming, die indertijd de stralingsnormen vastlegde. "Europa heeft eerder al gezegd dat dergelijke wetenschappers geen onafhankelijke adviezen meer kunnen leveren", klinkt het. (Belga/TE)