Gsm / smartphone

Smartphone verbruikt meer energie dan koelkast

 

standaard.be - Onze mobiele apparaten vreten energie. Volgens een nieuwe studie verbruikt de digitale economie met haar miljoenen smartphones en tablets en altijd actieve 'cloud' al de helft meer elektriciteit dan de luchtvaartindustrie. En die zou niet altijd even groen zijn, schrijft De Standaard vanmorgen.

 

Het is een misverstand te denken dat onze smartphones en tablets enkel energie verbruiken wanneer we ze in het stopcontact steken om hun batterijen op te laden. Video's op YouTube afspelen, documenten aanpassen en opslaan op Google Drive of zelfs twitteren: het kan alleen dankzij een hele communicatie-infrastructuur zoals wifi-hotspots of 3G-masten en dankzij enorme hallen vol computerservers die ons dag en nacht voorzien van draadloze data – en ook dag en nacht gekoeld moeten worden.

 

Nemen we het verbruik van heel dat digitale ecosysteem mee in rekening, dan worden onze smartphones regelrechte energievreters. Zo oordeelt Mark Mills, ceo van het Amerikaanse adviesbureau Digital Power Group, in een studie die flink wat stof doet opwaaien.

 

Volgens Mills bedraagt het werkelijke verbruik van een iPhone waar elke week een uurtje video mee wordt gestreamd, jaarlijks zowat 360 kilowattuur (kWh) elektriciteit, meer dan een niet al te zuinige koelkast. Het opladen van de telefoon is daarbij goed voor slechts 3,3 kWh, de rest zijn de 'verborgen energiekosten' om je iPhone te laten functioneren. De 500 kWh die het kost om een iPhone te maken, rekent Mills trouwens niet mee.

 

Niet alle waarnemers zijn overtuigd door de concrete cijfers die Mills presenteert. Maar de vaststelling dat een steeds groter deel van de energiekoek naar de digitale economie gaat, staat buiten kijf.