WiFi

Verzet tegen gratis internet op strand

 

Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws - De plannen van Westtoer voor gratis draadloos internet aan de kust stoten op protest van de vzw Beperk de Straling. 'Dat Westtoer zomaar alle waarschuwingen van de wetenschap naast zich legt, tart alle verbeelding', zegt coördinator Jan Allein.

 

Vooral de blootstelling van kinderen aan de straling is voor Allein onaanvaardbaar. 'Men probeert zich in te dekken door te stellen dat de straling binnen de toegelaten normen valt, maar men zegt er niet bij dat er voor kinderen helemaal geen normen vastgelegd zijn. Alle kinderen die op het strand spelen, zullen dus nodeloos en ongevraagd worden blootgesteld aan de straling.'

 

Amper vraag op strand

 

Volgens Allein is er ook amper vraag naar draadloos internet op onze stranden. 'Westtoer wil hiermee de kust een hipper imago bezorgen, maar de mensen hebben helemaal geen behoefte om aan zee on line te zijn. Jongeren riskeren het niet dat er zand in hun toestel zou komen en in het felle zonlicht kunnen ze hun scherm toch niet zien. De zogezegde behoefte aan draadloos internet wordt dus gewoon gecreëerd door Westtoer.'

 

Onder meer in Knokke en Blankenberge is er al (betalend) draadloos internet. Ook daar verzette Beperk de Straling zich al tegen.

'Diverse nationale en internationale wetenschappers hebben die kustgemeenten gewaarschuwd voor de risico's, maar die adviezen werden straal genegeerd. We gaan opnieuw in dialoog proberen gaan met de gemeenten; als zij niet willen luisteren, zullen we zeker juridische stappen ondernemen', besluit Allein.

 

Westtoer is verbaasd over de sterke taal van Allein. 'De plannen zitten nog in een voorbereidende fase. We gaan ook geen eigen infrastructuur bouwen, maar gebruik maken van het bestaande aanbod van de operatoren. We hebben begrip voor de bezorgdheid van sommigen, maar ze is nu misplaatst', zegt Geert Hoorens van Westtoer.

 

Voor het originele bericht zie:
Het Nieuwsblad

 

 

Zie ook de eerdere berichtgeving op Het Laatste Nieuws:

 

Gratis draadloos internet op Belgische stranden

 

De West-Vlaamse dienst voor toerisme Westtoer werkt een project uit om over de hele lengte van de kustlijn twee jaar lang gratis internet aan te bieden.


Nu bestaat deze service al gedeeltelijk in enkele kustgemeenten, maar Westtoer wil een schaalvergroting en eenvormigheid. Het toerismebedrijf wil zo inspelen op de beleidsstrategie om van de kust een hippe bestemming te maken.

 

''De jongste tijd wordt zwaar geïnvesteerd in onthaalinfrastructuur voor de kust'', zegt Geert Hoorens, regiomanager Kust bij Westtoer. ''Maar om een hippe en trendy vakantiebestemming te zijn, is meer nodig. We moeten ook op digitaal vlak vooruit. Ik wil daarom een project waarbij de toerist op de zeedijk, op het strand of in de duinen toegang krijgt tot het internet.

 

Met een mobiele telefoon of digitale boeklezer moet het mogelijk zijn om gratis op het internet te surfen en basisinformatie op te vragen. Nu zijn er al lokale initiatieven. Maar in de ene badplaats kan geen restaurant worden gezocht in een andere badplaats. Ook de evenementen in andere badplaatsen zijn niet consulteerbaar.''

 

Westtoer zal eerst inventariseren welke initiatieven er al zijn. ''Daarna gaan we de markt verkennen om de strook met zeezicht van internet te voorzien. Dagtoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers vormen de doelgroep. Daarna stappen we via een Europees project voor twee jaar in de uitbating. Concreet willen we opzoekingen op het internet en e-mailverkeer mogelijk maken van op het strand en dijk. We zien dit binnen Westtoer als een extra troef voor een hippe vakantiebestemming.''

 

 

De geupdatete versie:

 

De West-Vlaamse dienst voor toerisme Westtoer werkt een project uit om over de hele lengte van de kustlijn twee jaar lang gratis internet aan te bieden. Internetten in de duinen, op het strand en de dijk moet van onze Belgische kust een hippe bestemming te maken. De werkgroep Beperk De Straling" reageert strijdvaardig. Enkele kustgemeenten bieden al gratis draadloos internet aan, maar Westtoer wil een schaalvergroting en eenvormigheid. Nu kan je in de ene badplaats bijvoorbeeld geen restaurant opzoeken in een andere badplaats. Ook de evenementen in andere badplaatsen zijn niet consulteerbaar.

 

Hippe vakantiebestemming


Met een mobiele telefoon of digitale boeklezer moet het mogelijk zijn om gratis op het internet te surfen, mails te lezen en basisinformatie op te vragen. Dagtoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers vormen de doelgroep.

"We zien dit binnen Westtoer als een extra troef voor een hippe vakantiebestemming," aldus Geert Hoorens, regiomanager Kust bij Westtoer.

 

Niet iedereen reageert tevreden. Behalve dat de toerist nu nog minder kan zeggen 'dat hij geen toegang heeft tot zijn mails', is ook de werkgroep 'Beperk de straling' niet bepaald enthousiast.

 

Bezorgd om kleine kinderen


De grootste bezorgdheid van de actiegroep gaat uit naar de blootstelling van de vele kinderen op het strand. Kleine kinderen zullen volgens de groep aan de straling worden blootgesteld, hoewel ze zelf geen gebruik maken van de technologie.

De werkgroep verwijst naar de Conventie van de Rechten van de Mens, die stelt dat de bevolking moet worden geïnformeerd als er geen bewijs is dat iets onschadelijk is.

 

"Geen behoefte"


Volgens de actiegroep hebben toeristen die hun vakantie doorbrengen aan zee geen behoefte aan het raadplegen van hun e-post of andere internettoepassingen.

 

"Zij komen voor het strand, om er te spelen en te genieten. Het aandeel mensen die wel nood hebben aan deze toepassingen op toeristische trekpleisters is beperkt tot enkelingen", zegt coördinator Jan Allein van de Werkgroep Beperk De Straling.

De actiegroep gaat zijn opmerkingen aan de kustgemeenten overmaken. (belga/mvdb/edp)

 

15/02/11 13u35