WiFi

Productnormen voor WiFi en DECT kunnen straling aanzienlijk verminderen

 

In het stralingsdebat wordt vaak gefocust op gsm's en gsm-antennes. Men vergeet vaak dat een groot deel van onze dagelijkse stralingsbelasting afkomstig is van draadloze apparaten zoals WiFi en DECT.

 

Nieuwe productnormen zouden de stralingsbelasting - en tegelijkertijd ook het energieverbruik - door draadloze apparatuur significant kunnen verminderen, hoewel de beste oplossing blijft deze apparaten helemaal niet te gebruiken. Een consortium van Europese ngo's, waaronder Beperk de Straling, stuurde daarom een brief naar het Europees parlement met de vraag om dergelijke productnormen in te stellen.

 

 

aeg_fame_400_strahlungsarm

Eco DECT: sterk verminderde straling zowel in intensiteit als blootstellingsduur

 

 

 

Wat betreft draadloze telefoons brengen bepaalde fabrikanten (namelijk AEG en Siemens) reeds zogenaamde 'Eco DECT's' op de markt. Standaard draadloze DECT-telefoons zorgen de klok rond voor een zeer hoog niveau van elektromagnetische straling. Eco DECT-telefoons daarentegen stralen enkel als u ze uit de houder neemt of beter nog: enkel als u belt.

Voorts wordt het vermogen gereduceerd in functie van de afstand tot het basisstation, daar waar reguliere DECT-telefoons steeds op maximaal vermogen werken. Wij vragen aan politici om van àlle DECT-telefoons stralingsarme DECT-telefoons te maken. Er is geen enkele reden om dit niet te doen, integendeel. 

 

Wat betreft draadloze babyfoons zou gebruik moeten worden gemaakt van analoge signalen, in plaats van digitaal gepulste (DECT) signalen. Het vermogen moet minimaal worden gehouden.

Ook hier namen bepaalde fabrikanten al het voortouw. Voorbeelden van stralingsarme babyfoons zijn de Vivanco Eco babyphone, de Angelcare AC420 en de analoge Super Nova.

 

Vivanco_stralingsarme_babyfoon


Vivanco stralingsarme babyfoon



Wat betreft routers voor draadloos internet zijn volgende aanpassingen wenselijk:

 

  • Een simpele aan en uit-knop

    Dit maakt het consumenten makkelijk om de WiFi-functie uit te schakelen wanneer men deze niet gebruikt. Veel mensen vinden het op de huidige routers moeilijk en ingewikkeld om de WiFi uit te schakelen.

 

  • Aanpasbaar vermogen

    De afstand waarop het draadloze internetsignaal nodig is kan sterk verschillen. In een appartement is deze afstand, en dus de nodige signaalsterkte, kleiner dan in een huis. Een optie zou zijn om verschillende types routers te verkopen voor appartementen (kleinere afstand, minder vermogen) en huizen, waarbij het huidige standaardvermogen (dat volstaat voor huizen) het maximaal toelaatbare vermogen wordt. Een andere optie zou zijn om gebruikers te laten instellen op welke afstand ze het signaal nodig hebben en dat de router automatisch de signaalsterkte op basis hiervan aanpast. Op die manier wordt de straling geminimaliseerd in functie van de noden van de gebruiker.

 

  • Automatisch uitschakelen signaal wanneer niet in gebruik

    De Zwitsere telecomoperator Swisscom ontwikkelde (en patenteerde) een technologie waardoor het WiFi-signaal automatisch wegvalt wanneer het internet niet wordt gebruikt en automatisch weer inschakelt bij gebruik. Het patent vindt u terug hier. (Momenteel zijn nog geen internetrouters op de markt die werken volgens dit principe.)

 

 

 

Non-ionizing_radiation

Voor alle draadloze technologieën geldt dat de verpakking moet waarschuwen dat ze de gebruiker blootstellen aan hoogfrequente elektromagnetische straling. 

 

Een consortium van Europese ngo's, waaronder Beperk de Straling, stuurde daarom een brief naar het Europees parlement met de vraag om dergelijke productnormen in te stellen*. Technische oplossingen bestaan om de de gezondheid beter te beschermen. Ze zijn simpel, haalbaar en bovendien maken ze dat er tegelijkertijd heel wat energie bespaard kan worden. Draadloze technologieën verbruiken immers veel meer energie dan hun bekabelde alternatieven, omdat er continu een signaal moet worden verstuurd.

 

Telecomoperatoren en fabrikanten van draadloze apparatuur verrichten echter virulent lobbywerk tegen dit soort maatregelen, omdat ze willen vermijden dat er zo een 'signaal' wordt gegeven aan de consument dat hun producten mogelijk risico's inhouden. Zij willen bijvoorbeeld geen aan/uit-knop op WiFi-routers omdat consumenten zich dan misschien de vraag gaan stellen waarom men een router zou willen uitschakelen. Consumenten moeten koste wat het kost blijven geloven dat draadloze producten onder alle omstandigheden veilig zijn, ook wanneer ze de klok rond op maximaal vermogen hoogfrequente, gepulste microgolfstraling door lijf en leden jagen. 

 

Het is aan u om aan uw volksvertegenwoordigers en besluitvormers te laten weten dat u degelijke productnormen wel degelijk wenselijk en zelfs hoogst noodzakelijk vindt. Wij doen ook een oproep aan consumenten- en gezondheidsorganisaties om een lans te breken voor dit soort normen. 

 

Lees het document:
Suggestions product norms WiFi DECT

 

 

*De brief werd ondertekend door volgende ngo's:

 

Teslabel, PMI-Plattform Mobilfunk-Initiativen Austria, A.P.P.L.E, Plattform Mobilfunk-Initiativen Austria, AMICA, Associazione Elettrosmog Volturino, Robin des Toits, Next Up, Criirem, Stop UMTS, Stichting EHS, AVAATE, Ecologistas En Acción, Foreningen for
el-overfølsomme (Norway), Foreningen for el-overfølsomme (Denmark), ISDE Austria, ISDE Italy, EM Radiation Research Trust, Electrosensitivity UK, Mast Victims, h.e.s.e. project, elektrosmognews