WiFi
Europa wil gsm's en draadloos internet uit scholen weren
- Gegevens
- Gepubliceerd: maandag 16 mei 2011 16:56
De Morgen (16/05/2012) - De straling die veroorzaakt wordt door gsm's en draadloze netwerken kan, zeker bij kinderen, de gezondheid in gevaar brengen. Dat is de conclusie van een rapport van de Raad van Europa. Daarom wil die raad een totaal verbod op mobiele telefoons en wifi in scholen.
"Dit is geen overdreven maatregel. De vergelijking die het rapport maakt met asbest en tabak is niet bij het haar getrokken", Professor Stefaan Van Gool.
De discussie over de al dan niet schadelijke gevolgen van de elektromagnetische straling die gsm's, draadloze telefoons en wifi-antennes uitstoten is niet nieuw. Voor- en tegenstanders schermen al jaren met allerhande wetenschappelijke onderzoeken in een poging hun gelijk te bewijzen. Ook de leden van de Raad van Europa bogen zich over de kwestie en kwamen na het horen van een aantal experts en het doornemen van de recentste wetenschappelijke studie tot de conclusie dat die straling wel degelijk een potentieel gevaar voor de gezondheid vormt.
In zijn rapport vergelijkt de Raad die straling met asbest en tabak, ook zaken waarvan de schadelijke effecten op lange termijn eerst werden geminimaliseerd. Wachten op omstandig wetenschappelijk en medisch bewijs vooraleer tot actie over te gaan is geen optie. En dus stelt de Raad van Europa in zijn rapport een aantal maatregelen voor. Zo wil de Raad in de toekomst strikte stralingslimieten opleggen, moeten toestellen die straling veroorzaken een duidelijk label krijgen dat op de gezondheidsrisico's wijst en komt er een grootschalige voorlichtingscampagne die op de potentiële gevaren van gsm's, babyfoons en draadloos internet wijst.
Het opvallendste voorstel is ongetwijfeld het totale verbod op het gebruik van gsm's en draadloze netwerken in schoolgebouwen. Op die manier wil Europa kinderen en jongeren, die kwetsbaarder zijn, zoveel mogelijk van die straling vrijwaren. ''Geen overdreven maatregel'', vindt professor Stefaan Van Gool van de dienst kindergeneeskunde van het UZ Gasthuisberg. ''De vergelijking die het rapport maakt met asbest en tabak vind ik niet bij het haar getrokken. Theoretisch moet je ervan uitgaan dat elektromagnetische straling wel degelijk langetermijneffecten zal hebben. Tot we weten wat die zijn kunnen we er maar beter alles aan doen om de straling zo veel mogelijk te beperken. De afstand tot de stralingsbron is daarbij bepalend en dus is een verbod op die stralingsbronnen binnen de schoolmuren logisch.''
Vooral de ban op gsm's is volgens Van Gool een goede zaak. ''Er is geen enkele reden waarom leerlingen tijdens de schooluren hun gsm aan zouden laten staan.'' Bovendien is die maatregel makkelijk in te voeren, iets wat bij het verbod op draadloos internet moeilijker ligt. ''In veel scholen is er niet in elk klaslokaal een kabelaansluiting. Vaak is een draadloze verbinding de enige manier om leerlingen toegang te geven tot het internet.'' (Noot Beperk de Straling: het volstaat simpelweg om kabels te leggen)
Het is voorlopig nog afwachten of het verbod er ook echt komt. Het rapport waarin het voorstel beschreven staat moet immers nog een hele weg afleggen. In juni zal de plenaire vergadering van de Raad van Europa er zich over uitspreken en daarna moet het ook nog voorbij het Comité van Ministers, waarin de buitenlandministers van alle 47 leden zetelen.
Bijkomend probleem is het gebrek aan reële macht. De Raad van Europa kan zijn wil niet aan de lidstaten opleggen. Zijn beslissingen gelden enkel als aanbevelingen. Al blijft zo'n aanbeveling wel een krachtig signaal. Het is immers de bedoeling dat de bevoegde ministers van de lidstaten onderzoeken hoe ze de maatregelen die de Raad voorstelt ook effectief in de praktijk kunnen omzetten.
Joke Schauvliege (CD&V), als Vlaams minister van Leefmilieu bevoegd voor de materie, laat weten dat Vlaanderen nu al erg strenge normen inzake elektromagnetische straling hanteert, met specifieke aandacht voor kwetsbare groepen zoals jongeren. Er komt ook een sensibiliserings- en informatiecampagne met daarin een apart luik over gsm-gebruik op school.
Voor het originele artikel zie: